Malé Kozmálovce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Malé Kozmálovce
obec
Znak
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Nitriansky kraj
Okres Levice
Región Tekov
Vodné toky Hron, Malokozmálovský potok
Nadmorská výška 175 m n. m.
Súradnice 48°16′20″S 18°30′42″V / 48,2723°S 18,5118°V / 48.2723; 18.5118
Rozloha 9,22 km² (922 ha) [1]
Obyvateľstvo 377 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 40,89 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1332
Starosta Ladislav Pisch[3] (SMER-SD, HLAS-SD)
PSČ 935 21 (pošta Tlmače 1)
ŠÚJ 581135
EČV (do r. 2022) LV
Tel. predvoľba +421-36
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad Malé Kozmálovce, 935 21
E-mailová adresa poslať email
Telefón 036 / 634 28 30
Fax 036 / 634 28 40
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Malé Kozmálovce
Webová stránka: malekozmalovce.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Malé Kozmálovceobec na Slovensku v okrese Levice.

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Obec sa nachádza v Nitrianskom kraji a Levickom okrese. Najbližšie obce sú na severe Tlmače-Lipník (4 km), na východe Veľké Kozmálovce (2 km), na juhu Nový Tekov (3 km) a na severozápade Nemčiňany (5 km).

Prírodné podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Povrch[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné povrchové celky v oblasti sú Panónska panva (Podunajská pahorkatina) a Vnútorné Západné Karpaty (sopečné pohoria Pohronský Inovec a Štiavnické vrchy; Slovenská brána - 5 km na severovýchod, oddeľuje Panónsku panvu od Karpát). K najvyšším vrchom patrí Pipíška (238 m n. m.) na severovýchode a Plešovica (256 m n. m.) na severe; na vrchu je umiestnený vysielač. Na juhozápade leží Veľká Vápenná (349 m n. m.). Prevažné horninové zloženie tvoria andezity, pyroklastiká, vápenaté piesky a íly

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Obec leží v teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 10ºC a zrážkami 540 mm (zdroj:Meteorologická Stanica, Malé Kozmálovce).

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Obec leží v povodí Hrona, ktorý preteká 1 km od obce. Na rieke je vybudovaná vodná nádrž Veľké Kozmálovce (hať). Obcou preteká Malokozmálovský potok, ktorý má 2 zdrojnice, jedna pramení približne 3 km severozápadne od obce a druhá 2 km severne, oba potoky sa zlievajú približne 1 km severne od obce, neďaleko kameňolomu. V obci je rybník nazývaný Isapáš, ktorý slúži hlavne na chov rýb.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Lokalita bola osídlená už v neolite (mladšia doba kamenná). V chotári bolo zistené avarské sídlisko, hradisko a pohrebisko.

V roku 1938 sa po rigolovaní vinohradu (prevrstvovanie pôdy do hĺbky najmenej 40 cm na výsadbu viacročných kultúr, v danom prípade viniča) severne od obce našiel hrob slovanského bojovníka. Hrob sa datuje na koniec 8. a začiatok 9. storočia (roky 780820). V hrobe bol pri kostre nájdený meč (karolínskeho typu X), železné strmene a hrncovitá nádoba zdobená vlnovkou.

Na východnej časti vrchu Plešovica (Grác) pokrytého agátovým lesom a z južnej časti vinohradom (Kis Hegy) sú zvyšky zemného opevnenia-hradiska zo strednej hradiskovej doby (9. storočie a prvá polovica 10. storočia). Umelé opevnenie, ktoré sa skladalo z valu a priekopy na vonkajšej strane, ohradzovalo osídlenú plochu v tvare nepravidelného štvoruholníka. Na štvrtej východnej strane využili budovatelia hradiska aj prudký skalnatý zráz, ktorý spadá takmer kolmo do inundačného (pravidelne zaplavovaného) územia Hrona. Hradisko o ploche cca 250 árov je rozdelené nízkym valom v smere z juhu na sever na dva dvory - západný a východný.

V roku 1947 pri kopaní piesku na terénnej vyvýšenine severne od obce, medzi cestou vedúcou do Tlmáč a vinicou, boli nájdené nádoby a železné kopije (z nálezov sa zachovala iba jedna súdkovitá nádoba). Okolnosti nálezu neboli patrične zdokumentované.

V katastrálnom území Malých Kozmáloviec, severovýchodne od obce, sa nachádzala stredoveká osada Villa Braina.

Z roku 1075 je prvá písomná zmienka o Brajanoch pri hronskom brode, obývanej tekovskými hradnými vojakmi.

Z roku 1332 je prvá písomná zmienka o Malých Kozmálovciach v spojitosti s Ondrejom z Kozmáloviec (Andreas de Kozmal).

V roku 1372 obec patrila zemanom de Saró zo Šaroviec.

Od roku 1489 boli Malé Kozmálovce súčasťou panstva Jelenec.

Roku 1618 obec vyplienili Turci.

Začiatkom 17. storočia získala Malé Kozmálovce rodina Paluska de Aranyosmáróth. Po vymretí rodu Paluska sa vlastníkom obce stáva gróf Migazzi a koncom 19. storočia grófka Erdódyová - Irma Migazzi.

V roku 1601 mala obec 35 domov, v roku 1828 89 domov a 583 obyvateľov.

Po roku 1918 došlo k parcelácii grófskeho veľkostatku; obyvatelia sa stali poľnohospodárski robotníci. Zaoberali sa poľnohospodárstvom a vinohradníctvom

27. júna 2006 bola obec zasiahnutá povodňou po tom ako sa vylial miestny potok pri prietrži mračien, v niektorých miestach siahala voda až do výšky 80 cm a nebol možný prejazd smerom na Nemčiňany. Povodeň spôsobila veľké materiálne škody.

Symboly obce[upraviť | upraviť zdroj]

Pečať obce[upraviť | upraviť zdroj]

Odtlačky prvej známej pečate obce Malé Kozmálovce sa našli na urbárskych písomnostiach z rokov 1774-84 (vo fonde Tekovská župa, v Štátnom oblastnom archíve Nitra, pracovisko Šaľa). Pečať bola oválneho tvaru a mala výšku 31 mm a šírku 28 mm, s textom: „KIS ∙ KOSZMALY ∙ PECSETNYOMO“ teda „Pečatidlo obce Malé Kozmálovce“. V záhlaví rukopisu je ruža a medzi slovami vo výške stredu bodky. V pečatnom poli v strednej tretine pri ľavom okraji klas, čerieslo zasahujúce spodkom a hrotom, v hornej strednej tretine opäť klas a v pravej polovici poľa lemeš.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rímskokatolícky kostol Ružencovej Panne Márie, jednoduchá jednoloďová stavba s vežou tvoriacou súčasť jej hmoty z roku 1927. Kostol má fasády členené plošnými lizénami, veža je ukončená ihlancovou helmicou. Zariadenie kostola je neogotické z doby vzniku stavby.[4]
  • Zvonica reformovanej cirkvi, murovaná stavba na pôdoryse štvorca so stanovou strechou. Fasády zvonice sú členené lizénami, okná majú šambrány a sú segmentovo ukončené.
  • V obci sa nachádzal kaštieľ zo začiatku 18. storočia, neskôr bol poškodený a následne zbúraný.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Meteorologická stanica[upraviť | upraviť zdroj]

Základný kameň bol postavený dňa 14. septembra 2016. Dôvodom postavenia meteorologickej stanice bol častý vznik povodní v obci, pri ktorých vznikli škody na majetkoch. Stanica za pomoci webovej stránky obce informuje občanov o atmosférických podmienkach. Funguje za podpory obce a SHMÚ , Amatérskej Meteorológie Slovenska. Jej prevádzkovateľom je miestny obyvateľ Jerguš Vinarčík.

Hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Poľnohospodárske družstvo Kalná nad Hronom
  • Potraviny COOP Jednota
  • MK Počasie , Meteorologická Stanica

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

  • futbalové ihrisko (v minulosti tu aktívne hrával miestny futbalový klub TJ Malé Kozmálovce) (momentálne FK Juventus)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. Malé Kozmálovce - Kostol Ružencovej Panne Márie [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]