Malden (ostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Malden Island)
Malden

Malden Island, alebo niekedy (najmä v 19. stor.) Indepedence Island („Ostrov nezávislosti“) je nízky, suchý a neobývaný ostrov v centrálnom Tichom oceáne, o rozlohe asi 39 km². Je to jeden z ostrovov Line, patriaci pod štát Kiribati. Ide o typický atol, s lagúnou, obklopenou samotným ostrovom.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa 448 km južne od rovníka, 2 834 km južne od Honolulu na Havaji a viac než 7 000 km západne od pobrežia južnej Ameriky. Má tvar trojuholníka, asi 8 km dlhého. Lagúna zaberá veľkú časť vnútrozemia ostrova. Nemá spojenie s oceánom a nachádza sa v nej množstvo drobných ostrovčekov. Celková plocha ostrova predstavuje asi 39,3 km². Ostrov je rovinatý, najväčšie vyvýšeniny nepresahujú 10 m nad hladinu mora. Na ostrove sa nenachádza zdroj pitnej vody, ale často tu možno nájsť malé jazierka, kde sa zdržuje voda zrážková.

Flóra a fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrov je pustý a izolovaný, takže tu je minimum vegetácie. Rastie tu len 16 druhov vyšších rastlín, z ktorých najväčšia je popínavá rastlina Tribulus cistodies. Na ostrove hniezdia suly, žije tu viac druhov hmyzu (medzi nimi aj vážky) a v pobrežných vodách možno nájsť kraby a korytnačky.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrov bol objavený 30. júla 1825 kapitánom Lordom Byronom (bratrancom známeho básnika). V čase objavu bol ostrov neobývaný, no na ostrove boli nájdené ruiny nejakých budov. Boli predpoklady, že ide o inkské, čínske a kadejaké iné ruiny, no po archeologickom preskúmaní lokality sa dospelo k tomu, že ide o stavby dosiaľ málo známej polynézskej civilizácie. Na dlhú dobu ostrov osídlili baníci, ktorí tu ťažili guáno, a spolu s nimi aj veľrybári, ktorí mali ostrov ako jednu zo svojich zastávok. Ťažba sa však po dlhšom čase ukázala byť nevýnosná, a tak osadníci ostrov nakoniec opustili. V 50-tych rokoch tu prebiehali testy britských vodíkových bômb. Dnes je ostrov neobývaný, testy H-bômb zničili väčšinu zvyškov osídlenia po ťažbe guána - zostal maják, pár ruín, cintorín a železnica, vedúca do bane. Ostrov je uzavretý ako rezervácia a pravdepodobne ani v budúcnosti nebude opäť osídlený.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Malden Island na anglickej Wikipédii.