Mapusaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapusaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Mapusaurus roseae
Coria a Currie, 2006
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Mapusaurus je vyhynutý rod veľkého dravého dinosaura zo skupiny Carnosauria. Žil v období vrchnej kriedy (pred približne 95 Ma) na území dnešnej Argentíny. Pomenovaný bol v roku 2006 a jeho jediným druhom je Mapusaurus roseae.[1]

Bol zhruba rovnako veľký ako blízko príbuzný rod Giganotosaurus. Dorastal do dĺžky 12 metrov a vážil asi 3 až 5 ton. V rokoch 19972001 boli na rovnakom mieste nájdené pozostatky 7 až 9 jedincov v rôznych ontogenetických (vývojových) štádiách. Je teda pravdepodobné, že tieto obrie dravce žili a zrejme i lovili vo svorkách. Ich korisťou mohol byť obrovský sauropód rodu Argentinosaurus.[2]

Zaradenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližší príbuzní tohto dinosaura boli kladistickou analýzou určení zástupcovia druhov Giganotosaurus carolinii a Carcharodontosaurus saharicus, s ktorými tvorí samostatnú podčeľaď Carcharodontosaurinae.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CORIA, R. A., CURRIE, P.J.. A new carcharodontosaurid (Dinosauria, Theropoda) from the Upper Cretaceous of Argentina. Geodiversitas, 2006, roč. 28, čís. 1, s. 71 – 118.
  2. ABC News US - Details Revealed About Huge Dinosaurs [online]. Associated Press, 2006, [cit. 2011-10-24]. Dostupné online. (anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mapusaurus na českej Wikipédii.