Maria Gaetana Agnesiová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Maria Gaetana Agnesiová
talianska matematička a filozofka
Maria Gaetana Agnesiová
Narodenie16. máj 1718
Miláno, Taliansko
Úmrtie9. január 1799 (80 rokov)
Miláno, Taliansko
RodičiaPietro Agnesi, Anna Fortunato Brivio
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Maria Gaetana Agnesiová

Maria Gaetana Agnesiová (tal. Maria Gaetana Agnesi; * 16. máj 1718, Miláno, Taliansko – † 9. január 1799, Miláno) bola talianska matematička a filozofka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa vo veľmi vplyvnej a bohatej milánskej rodine.[1][2][3]

V detstve bola považovaná za detského génia, v jedenástich rokoch hovorila siedmimi jazykmi. V dvanástich rokoch začala trpieť záhadnou chorobou, ktorú sprevádzali silné kŕče. Lekári si nevedeli rady, chorobu dali do súvislosti s jej mimoriadnou intelektuálnou aktivitou a odporučili jej tanec a jazdu na koni. Táto liečba však nepomáhala. Mária bola navyše veľmi plachá a robil jej ťažkosti kontakt s ľuďmi. Na tieto svoje dispozície reagovala prudkým náboženským vzplanutím, ktoré ju zároveň prinútilo odísť do kláštora. Hoci ju v tom jej otec nepodporoval, umožnil to a vyplácal jej do konca života dôchodok.

V kláštornom ústraní sa začala intenzívnejšie venovať matematike. Napísala tu svoje základné dielo Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana, prvú knihu, v ktorej sa diskutovalo ako o integrálnom, tak diferenciálnom počte.

Posledné štyri desaťročia svojho života, aj v dôsledku opätovného zhoršenia svojej choroby, však venovala hlavne štúdiu teológie, najmä patristiky, a službe chudobným.

Roku 1750 ju pápež Benedikt XIV. menoval profesorkou matematiky ako prvú ženu v histórii[4] a prírodnej filozofie na univerzite v Bologni ako druhú ženu v histórii (prvá bola Laura Bassiová).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. A'Becket 1913.
  2. Maria Gaetana Agnesi [online]. Agnesscott.edu, [cit. 2014-05-16]. Dostupné online.
  3. MAOR, Eli. Trigonometric Delights. [s.l.] : Princeton University Press, 2013. Dostupné online. ISBN 9780691158204. Maria Agnesi and Her “Witch”, s. 108–111.
  4. WOMEN'S HISTORY CATEGORIES, About Education

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mazzotta, Massimo (2007). The World of Maria Gaetana Agnes, Mathematician of God. Baltimore: Johns Hopkins University Press.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Maria Gaetana Agnesiová na českej Wikipédii.