Mario

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mario
Základné informácie
SériaSuper Mario
AutorŠigeru Mijamoto
HerecBob Hoskins
DabingCharles Martinet (1995-2023)
Kevin Afghani
Chris Pratt (animovaný film)
Slovenský dabingMichal Hallon
Prvý výskytDonkey Kong (1981)
O postave
PohlavieMuž
Druh bytostiČlovek
PovolanieInštalatér
RodinaLuigi (brat)
Národnosťtalianska

Mario je fiktívna postava a protagonista videohernej série Super Mario a zároveň je aj maskotom spoločnosti Nintendo. Jeho tvorcom je herný dizajnér a producent Šigeru Mijamoto, a prvýkrát sa objavil v roku 1981 ako hlavná postava hry Donkey Kong. Od roku 2023 ho v anglických hrách dabuje Kevin Afghani. V animovanom filme ho dabuje Chris Pratt.

Mario sa objavil vo viac než 200 hrách (aspoň raz na každej jednej konzole od Nintenda) a je jednou z najznámejších a najpopulárnejších videoherných postáv.

K dispozícii je tiež séria Lego super mario stavebníc.

Opis postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Mario je malý, zavalitý taliansky inštalatér, ktorý väčšinou vystupuje ako hrdinský oponent diabolského Bowsera a záchranca princeznej Peach, ktorú Bowser často unáša. Na jeho dobrodružstvách ho často sprevádza jeho mladší brat Luigi.

Mariov charakteristický vzhľad tvoria modré montérky, červené tričko a červená čiapka, na ktorej je písmeno M. Počas jeho debutu v hre Donkey Kong boli ale farby jeho oblečenia prevrátené. Jeho najvýraznejšou a najikonickejšou črtou, okrem jeho vzhľadu, je skákanie. To sa okrem dosiahnutia vysokých miest používa aj na boj proti rôznym nepriateľom tak, že im Mario skáče na hlavy. V niektorých hrách zvykne používa aj nejaké zbrane, najčastejšie veľké kladivo.

Na svojich dobrodružstvách Mario získava rôzne čarovné veci, ktoré mu dávajú špeciálne schopnosti. Medzi ne patria huby, ktoré zväčšujú jeho veľkosť, magické kvety, ktoré mu umožňujú strielať ohnivé gule, alebo hviezdička, ktorá Maria spraví na krátky čas nezničiteľným.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Mario