Mark Ravenhill

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mark Ravenhill
britský dramatik
britský dramatik
Narodenie7. jún 1966 (57 rokov)
Haywards Heath, Spojené kráľovstvo

Mark Ravenhill (* 7. júna 1966, Haywards Heath, Anglicko) je anglický dramatik. Spolu so Sarah Kane je považovaný za jedného z priekopníkov nového štýlu písania v anglickej dráme, označovaného aj ako cool dráma.

Život a tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Enfant Terrible britskej divadelnej scény sa narodil v roku 1966 v Sussexe, kde prežil aj svoje šťastné a bezproblémové detstvo. Na strednej škole bol členom dramatického krúžku a po jej ukončení študoval angličtinu a drámu na univerzite v Bristole. Živil sa ako režisér na voľnej nohe a učiteľ. Pracoval aj ako scenárista jedného anglického televízneho seriálu BBC, neskôr, však bol jeho seriál stiahnutý z televíznych obrazoviek.

V roku 1996, rok po uvedení Kaneovej hry Spustošení, sa dostal do všeobecného povedomia britskej verejnosti svojou debutovou hrou Nákupy a jebačky (Shopping & Fucking). Hra spôsobila škandál už len svojím názvom, nehovoriac o jej samotnom obsahu. Názov však v sebe dokonale pojíma obe témy hry – sex a konzumná spoločnosť. Napriek kontroverznej téme a ešte kontroverznejšiemu spracovaniu, boli kritické ohlasy veľmi pozitívne.

Ravenhill ďalej experimentoval s klasickými textami. Výsledkom experimentov bolo voľné prepracovanie mýtu o Faustovi v diele Faust (Faust je mŕtvy) (Faust (Faust is Dead)), v ktorom zobrazil človeka strateného uprostred sveta médií, internetu a virtuálnej reality.

Nasledovala Kabela (Handbag) rozprávajúca dva rozdielne príbehy vymedzené priestorovo i časovo. Jeden týkajúci sa súčasného spôsobu rodičovstva v bizarnej homosexuálno-lesbickej štvorici a príbeh klasiky Oscara Wildea Je dôležité mať Filipa. Za hru Kabela bol v roku 1998 ocenený cenou Evening Standard pre najsľubnejšieho dramatika. Niekoľko obscénnych momentiek (Some Explicit Polaroids) je považovaná za akési voľné pokračovanie Shopping & Fucking. Poslednou Ravenhillovou produkciou je muzikálový príbeh z prostredia homosexuálneho kabaretu Mother Clap’s Molly House. Homosexualita je jednou z Ravenhillových frekventovaných tém, sám je HIV pozitívny homosexuál.

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

  • Shopping & Fucking (1996)
  • Faust (Faust je mŕtvy) (1997)
  • Kabela (1998)
  • Niekoľko obscénnych momentiek (1999)
  • Mother Clap's Molly House (2001)
  • Totally Over You (Úplne nad tebou) (2004)
  • Produkt (2005)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]