Markian

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Markianove mince na oslavu jeho víťazstva.

Markian (iné mená: Markián, Markianos, Marcianus, Flavius Marcianus, Imperator Caesar Flavius Marcianus Augustus; * okolo 390 – † január 457) bol v rokoch 450 až 457 cisárom Byzantskej ríše.

Markian sa narodil v Trákii alebo v Ilýrii. Mladosť strávil rovnako ako jeho otec v armáde ako obyčajný vojak. Slúžil pod veliteľom vojska Asparom a zúčastnil sa na vojnách proti Peržanom a Vandalom. V roku 431 bol blízko Hippa Regia zajatý Vandalmi. Bol predvedený pred kráľa Geisericha, ktorý ho nakoniec prepustil, ale pod podmienkou, že už nikdy nezdvihne zbraň proti Vandalom.

Vďaka Asparovmu vplyvu sa stal veliteľom cisárskej gardy a neskôr dokonca získal titul senátora. Po smrti cisára Theodosia II. ho vybrali za manžela Theodosiovej staršej sestry a dedičke, Pulcherii. Na jej podnet bol potom Markian vyhlásený senátom, ľudom a armádou za cisára.

Hoci bol pod silným vplyvom Aspara, robil celkom úspešnú politiku. Prestal platiť hunskému náčelníkovi Attilovi každoročný tribút. Pretože Attila nemal dosť síl na dobytie Konštantínopola, hneď nato odtiahol na západ do Galie (451) a Itálie (452).

Markian uskutočnil finančné reformy a nechal zaľudniť vydrancované oblasti na Balkáne. V roku 452 odrazil útoky na Sýriu a Egypt a potom stabilizoval aj front v Arménii. Cirkevne, politicky a historicky bolo za Markianovej vlády veľmi dôležité odsúdenie monofyzitizmu na koncile v Chalcedóne v roku 451.

Čo sa Markianovi najmä vytýka, je jeho nezáujem o udalosti na západe, ktorý tak ponechal svojmu osudu. Nijako nezasiahol počas Attilových kampaní na západe. Rovnako nijako nebránil Geiserichovi vo vydrancovaní Ríma v roku 455.

V roku 453 sa znova oživil konflikt medzi Attilom a Markianom. Skôr ako vypukla vojna, však mocný hunský kráľ zomrel. Hovorí sa, že Markian vraj mal sen, v ktorom videl Attilov luk zlomený. O niekoľko dní neskôr jeho veľký nepriateľ zomrel. Po Attilovej smrti sa hunská ríša v následných zmätkoch rýchlo rozpadla a definitívne tak prestala predstavovať hrozbu pre východné cisárstvo.

Aj napriek krátkej vláde sa Markian pokladá za najúspešnejšieho a najlepšieho neskoroantického cisára. Poukazuje na to aj neskoršie zvolanie počas korunovácie nových cisárov: "Nech je tvoje panovanie rovnako úspešné ako Markianovo!"

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Markian

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Markian
Vladárske tituly
Predchodca
Theodosius II.
cisár
450457
Nástupca
Lev I.