Marriner Stoddard Eccles

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Marriner Stoddard Eccles
americký ekonóm a bankár
americký ekonóm a bankár
Narodenie9. september 1890
Logan, Utah, USA
Úmrtie18. december 1977 (87 rokov)
Salt Lake City, Utah, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Marriner Stoddard Eccles

Marriner Stoddard Eccles (* 9. september, 1890, Logan, Utah, USA – † 18. december 1977, Salt Lake City) bol americký bankár, ekonóm, guvernér americkej centrálnej banky.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na Brigham Young College, po ukončení štúdia slúžil na misii v Škótsku. Po návrate pracoval v rodinnom podniku Blacksmith Fork Canyon. Dokázal zjednotiť a reorganizovať majetok priemyselného konglomerátu a bankovej siete po svojom otcovi Davidovi Ecclesovi. Vo veku 22 rokov sa stal milionárom. V roku 1924 spolu s bratom a členmi bankárskej rodiny Browningovcov založil spoločnosť Eccles-Browning Affiliated Banks, ktorá sa potom rozrástla nákupom ďalších bánk v Utahu, Idahu a Wyomingu. V roku 1928 na správu bánk založil holdingovú spoločnosť First Security Corporation, ktorej prezidentom sa stal.

Jeho spoločnosť odolala niekoľkým krachom bánk počas Veľkej hospodárskej krízy v tridsiatych rokoch.

Bol vymenovaný prezidentom F. D. Rooseveltom za predsedu Federálneho rezervného systému v rokoch 19341948 a v správnej rade zostal až do roku 1951. Zúčastnil sa aj rokovania na ktorom bola založená Svetová banka a Medzinárodný menový fond. Neskôr sa vrátil naspäť do Utahu, kde písal svoje pamäte.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]