Martha Chasová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Martha Cowles Chase)
Martha Chasová
americká genetička
Martha Chasová
Narodenie30. november 1927
Cleveland Heights, Ohio, USA
Úmrtie8. august 2003 (75 rokov)
Lorain, Ohio, USA
Alma materCollege of Wooster
University of Southern California
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Martha Chasová

Martha Cowles Chasová[pozn 1] (angl. Martha Cowles Chase; * 30. november 1927, Cleveland Heights, Ohio, USA  – † 8. august 2003, Lorain) bola americká genetička, členka tímu, ktorý v roku 1952 experimentálne dokázal, že DNA je nositeľkou genetickej informácie.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Clevelande v Ohiu. V roku 1950 získala bakalársky titul na College of Woodster a v roku 1964 titul PhD. na University of Southern California.[1]

V roku 1952 pracovala ako asistentka v laboratóriu amerického odborníka na bakteriofágy Alfreda Hersheyho v Cold Spring Harbour Laboratory na University of Southern California. Tu spoločne vykonali tzv. Hersheyho-Chasovej experiment spočívajúci v overení, ktorý z rádioaktívne značených komponentov (DNA, alebo proteínová kapsida) fágu T2 zostane v pelete infikovaných baktérií.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. Kapitola Prehľad tvorenia ženských priezvisk, s. 129. : „Od mužských priezvisk anglického a francúzskeho pôvodu zakončených na -e, ktoré sa nevyslovuje, toto tzv. nemé e sa pri tvorení ženských priezvisk vynecháva aj v písme, napr. Stone [stoun] – Stonová [stounová], Wilde [vajld] – Wildová [vajldová].“

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LAVIETES, Stuart. Martha Chase, 75, a Researcher Who Aided in DNA Experiment [online]. The New York Times. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Martha Cowles Chase na českej Wikipédii.