Maskulinizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Maskulinizmus je komplex ideológií, sociálnych teórií a politických hnutí, ktorých cieľom je výskum a potieranie javov, ktoré možno považovať za prejavy a súčasť utláčania mužského pohlavia. Maskulinistické hnutie je veľmi rôznorodé a delí sa na mnoho krídel a smerov – od umiernených jedincov a hnutí upozorňujúcich na domáce násilie páchané na mužoch až po mužský šovinizmus.

Na rozdiel od feminizmu je maskulinizmus pomerne novým hnutím, ktoré bojuje nielen za práva mužov, ale aj za nájdenie ich skutočnej identity nezávisle od projektu feminizmu. Veľmi známymi aktivistami sú napr. Robert Johnson, Joseph Pleck, Dr. Hugo de Garis alebo Warren Farrell.

Úplne zvláštne je potom hnutie mystického maskulinizmu, ktoré hľadá „vnútorného“ muža a akési hlbšie vrstvy skúsenosti "byť mužom". Niekedy sa toto hnutie nazýva aj mytopoetický a jungiánsky maskulinizmus alebo „expresívne mužské hnutie“ (známym guruom, ktorý používa tento termín, je Robert Bly). Mužskou prácou sa tu rozumie hlavne vnútorná práca na sebe a akési psychologické poznávanie seba samého ako muža.

Maskulinizmus usiluje o vyslobodenie mužov zo zažitých rolí, kvôli ktorým trpia nielen ženy, ale predovšetkým samotní muži. Trpí tým napr. ich zdravie, pretože sa od nich očakáva, že budú pracovať viac než ženy, alebo aj ich osobný život, keď je im odopreté otcovstvo pri rozvode s argumentom, že sú muži a o deti sa nevedia postarať. Zažité genderové roly sa vlastne nehodia ani mužom, ani ženám, ale napriek tomu sa nevedia dohodnúť, ako tento stav zmeniť.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]