Masliak smrekovcový

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Masliak smrekovcový
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Suillus grevillei
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Masliak smrekovcový (lat. Suillus grevillei) je jedlá huba z čeľade masliakovité.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Rastie od júna do novembra v lesoch všetkých typov, najmä pod smrekovcom a v jeho okolí.[2]

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Klobúk s priemerom 30-150 mm sa vyznačuje žltou až oranžovou farbou, jeho pokožka sa dá v dospelosti takmer úplne olúpať.

Hymenofor (výtrusorodá vrstva v spodnej časti klobúka) je rúrkovitý. Rúrky sú 6-11 mm dlhé a majú žltkavú farbu. Póry sú sfarbené rovnako ako rúrky a po poranení dostávajú špinavoružovú až hnedú farbu.

Hlúbik je 40-150 mm dlhý a až 25 mm hrubý, valcovitý alebo smerom k báze trochu kyjakovitý. V hornej tretine nosí prsteň, ktorý je pozostatkom závoja, v mladosti spájajúceho hlúbik s okrajom klobúka. Za suchého počasia sa prsteň stráca. Hlúbik je nad prsteňom žltý, pod ním žltohnedý, vláknitý alebo vločkatý, v starobe s červeným nádychom.[2][3]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IUCN Red list 2018.03. Prístup 18. jún 2022
  2. a b SVOBODOVÁ, Věra. Suillus grevillei - klouzek sličný - myko.cz [online]. Česká mykologická společnost, [cit. 2021-07-07]. Dostupné online.
  3. BARANOVIČ, Roland; ZELENAY, Milan. Nahuby.sk - Atlas húb - Suillus grevillei - masliak smrekovcový - klouzek sličný [online]. www.nahuby.sk, [cit. 2021-06-08]. Dostupné online.