Matchbox Twenty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Matchbox Twenty
Skupina Matchbox Twenty v roku 2003
Skupina Matchbox Twenty v roku 2003
Základné informácie
Pôvod Orlando, Florida, USA
Žáner(-re) Alternatívny rock, Post-grunge, Pop rock
Pôsobenie 1995 – súčasnosť
Vydavateľstvá Atlantic, Lava
Súvisiace články Tabitha's Secret, The Break and Repair Method, The New Left, The Push Stars, Rob Thomas
Webstránka matchboxtwenty.com/
Členovia skupiny
Rob Thomas
Kyle Cook
Paul Doucette
Brian Yale
Ryan MacMillan
Bývalí členovia
Adam Gaynor

Matchbox Twenty (tiež Matchbox 20 alebo MB20) je americká rocková skupina, založená v Orlande na Floride v roku 1995. V súčasnosti sa skupina skladá z Roba Thomasa (hlavné vokály, klavír), Paula Doucetteho (rytmická gitara, sprievodný spev), Briana Yaleho (basová gitara), Kyla Cooka (sólová gitara, sprievodný spev) a Ryana MacMillana (bicie).

Skupina sa stala medzinárodne známou po vydaní ich debutového albumu Yourself or Someone Like You v roku 1996, ktorý bol v USA certifikovaný na diamantovú platňu a v Austrálii, Kanade a na Novom Zélande na multi-platinovú platňu. Pred nahrávaním ich druhého albumu, Rob Thomas spolupracoval s Itaal Shurom na skladbe nazvanej „Smooth“ pre Carlosov Santanov album Supernatural. „Smooth“ sa stal hlavným singlom albumu a bol veľkým hitom roku 1999. Rob Thomas vyhral tri ceny Grammy za písanie a vystúpenie v kategóriách Nahrávka roka, Pieseň roka a Najlepšia spevácka popová spolupráca.[1] Ich druhý album Mad Season vydaný v roku 2000 sa dostal do prvej trojky v rebríčku Billboard 200 a v USA bol 4-krát certifikovaný na platinovú platňu. Ich tretí album More Than You Think You Are z roku 2002 bol v USA certifikovaný na dvojitú platinovú platňu.

Skupina od roku 2004 mala prestávku a rytmický gitarista Adam Gaynor opustil skupinu v roku 2005. V dôsledku toho Paul Doucette sa stal rytmický gitarista a tak v roku 2007 skupina vydala kompilačný album Exile on Mainstream, ktorý bol v USA certifikovaný na zlatú platňu. Matchbox 20 mali potom ďalšiu prestávku, ale opäť sa zišli v roku 2011 a v súčasnosti nahrávajú svoj piaty štúdiový album, ktorý podľa Paula Doucetteho bude vydaný v roku 2012.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní[upraviť | upraviť zdroj]

Turné[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny Matchbox Twenty

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2011-10-10]. Dostupné online. Archivované 2010-11-10 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]