Matej Ftáčnik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Matej Ftáčnik
slovenský technologický podnikateľ
Narodenie29. september 1992 (31 rokov)
Bratislava, Slovensko
Národnosťslovenská
Alma materUniverzita Komenského v Bratislave
Massachusetts Institute of Technology

Mgr. Matej Ftáčnik (* 29. september 1992, Bratislava) je slovenský technologický podnikateľ roka 2019 a spoluzakladateľ softvérovej firmy Vacuumlabs a Vacuum Group, tímu vyše 500 odborníkov v oblasti budovania produktov a služieb v 13 firmách.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Bratislave. Je absolventom fakulty matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského v Bratislave. Svoje skúsenosti s business developmentom získal v Silicon Valley, kde pomáhal pri expandovaní slovenských startupov do USA. Je zakladateľom Spotu - prvého slovenského kreatívneho priestoru, ktorý sa veľmi rýchlo stal tvorivým ekosystémom a urýchľovačom mnohých komunitne orientovaných aktivít (vzdelávanie, sieťovanie, mentoring) a podnikateľských činností (podnikové poradenstvo, podpora, fundraising).[2] Od roku 2012 Spot prilákal viac ako 6500 nadšencov, má 120 mentorov, ktorí pracovali na 150 startupoch.

Organizoval prvé tri Startup Weekends na Slovensku. Vďaka tejto aktivite v roku 2011 vyhral Startup Award. Bol spoluzakladateľom Startup Campov na Slovensku a v Česku, kde usporiadal startup Summit v Prahe, ktorého sa zúčastnilo 250 CEE.

Zároveň je spoluzakladateľom prvej LGBTQ+ bankovej služby v USA s názvom Daylight. V roku 2021 zaznamenala úspechy a napriek globálnej pandémii a neistote v bankovníctve si našla tisícky záujemcov vďaka silnej podpore komunity, ktorou je založená a vedená.[3] Podporuje diverznú spoločnosť a otvorene bojuje za práva znevýhodnených skupín.

V súčasnosti je spoločník a riaditeľ vo firme Vacuumlabs s.r.o., ktorá organizuje ReactiveConf – druhú najväčšiu konferenciu na svete na tému web a mobile vývoj v prostredí React a príbuzných technológiách.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Matej Ftáčnik [online]. [Cit. 2022-08-31]. Dostupné online.
  2. FTÁČNIK Matej | Sofisol [online]. [Cit. 2022-08-31]. Dostupné online.
  3. Matej Ftáčnik [online]. [Cit. 2022-08-31]. Dostupné online.
  4. FTÁČNIK Matej | Sofisol [online]. [Cit. 2022-08-31]. Dostupné online.