Materiálový manažment

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Materiálový manažment (materiálové hospodárstvo, angl. materials management) je manažment, resp. odbor logistiky, ktorý sa zaoberá hmotnými komponentmi zásobovacieho reťazca (materiálom). Zahŕňa všetky činnosti, ktoré súvisia s jeho obstaraním v požadovanej kvalite, kvantite, dopravením na správne miesto a v správny čas tak, aby bol zabezpečený plynulý priebeh podnikového transformačného procesu. Materiálový manažment riadi všetky druhy materiálov v organizácii, získavanie náhradných dielov a substitútov, kontrolu kvality nákupu, zoradenia dielov a štandardy spojené s objednávkou, dopravou a skladovaním uvedených dielov.

Materiálový manažment je neoddeliteľnou súčasťou celkového logistického procesu. Ovplyvňuje schopnosť podniku konkurovať, rovnako ovplyvňuje aj úroveň zisku, ktorý je podnik schopný dosiahnuť. Zlé rozhodnutia v oblasti materiálového manažmentu môžu mať za následok horšiu efektivitu odberateľského cyklu. Jeho význam vzrastá, pretože musí reagovať na nové podmienky ekonomiky, ktorej určujúcim faktorom je trh.

Podporuje evidenciu a riadenie procesov zaoberajúcich sa vykonávaním logistických činností s prepojením na centrálny nákup, je prepojený s logistickým manažmentom, ktorý zahŕňa tieto činnosti:

  • evidencia spracovania a expedícia vlastného tovaru a materiálu
  • sledovanie a kontrola doručenia tovaru a materiálu
  • prepojenie na centrálny nákup a ERP systémy

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štefko.R, Rákoš J. Logistika a jej význam pre manažment podniku [1]