Prstenec C

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Maxwellova medzera)
Sonda Cassini – obrázok prstenca C, ktorý sa nachádza v hornej časti obrázku (svetlejší prstenec).

Prstenec C je široký a tenký prstenec nachádzajúci sa z vnútornej strany prstenca B. Objavil ho William Cranch Bond a George Phillips Bond v roku 1850. Nezávisle ho spozoroval aj William Rutter Dawes a Johann Gottfried Galle. William Lassell ho pomenoval "krepový prstenec", pretože sa skladá z tmavšieho materiálu než z akého sú prstence A a B.

Jeho vertikálna hrúbka je približne 5 m, hmotnosť okolo 1,1 × 1018 kg a optická hrúbka v rozmedzí 0,05 a 0,12.

Colombova medzera a Titanov prstenec[upraviť | upraviť zdroj]

Colombova medzera sa nachádza vnútri prstenca C. Vnútri tejto medzery sa nachádza úzky a svetlý Colombov prstenec, ktorý sa od Saturnu nachádza vo vzdialenosti 77 883 km. Tento prstenec je viac eliptický ako oblúkovitý. Niekedy sa nazýva aj "Titanov prstienok", pretože je usmerňovaný dráhovou rezonanciou s mesiacom Titan. S týmto umiestnením, vo vnútri prstencov, doba otáčania prstenca je podobná s rýchlosťouobehu mesiaca Titan, čo znamená, že vonkajšia časť prstenca sa vždy pohybuje zarovno s mesiacom Titan.

Maxwellova medzera a prstienok[upraviť | upraviť zdroj]

Maxwellova medzera sa nachádza vo vnútri vonkajšej časti prstenca C, ktorá tiež obsahuje hustý nepravidelný prstienok. V mnohých smeroch je tento prstienok veľmi podobný prstencu ε Urána. Obidva prstence obsahujú vlnovité štruktúry. Zatiaľ čo vlny v ε prstenci spôsobuje Uránov mesiac Cordelia, v okolí Maxwellovej medzery nebol objavený žiaden mesiac (júl 2008).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]