Medzinárodná ragbyová federácia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
najlepšie umiestnenie tímov na MS

Medzinárodná ragbyová federácia (skr. IRB, z ang. International Rugby Board) je medzinárodná športová organizácia združujúca 117 národných ragbyových zväzov na celom svete, sídliaca v Dubline, v Írsku. Vznikla už v roku 1886. Na jej čele v súčasnosti stojí Francúz Bernard Lapasset. FIVB je členom MOV a SportAccord (býv. GAISF). V novembri 2014 federácia zmenila svoj názov na World Rugby. Federácia organizuje každé štyri roky Majstrovstvá sveta v ragby.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Národné ragbyové zväzy Írska, Walesu a Škótska sa stretli v roku 1886, aby sa ústne dohodli na prvých medzinárodných pravidlách ragby, pretože dovtedy o pravidlách rozhodovalo Anglicko, ako kolíska tohto športu. 5. decembra 1887 v Manchesteri podpísali prvé princípy medzinárodných pravidiel ragby, bez účasti Anglicka, ktoré sa odmietlo zúčastniť. To vstúpilo až v roku 1890. V roku 1893 sa 22 anglických popredných ragbyových klubov prevažne z Yorkshire a Lancashire z Northern Rugby Union odtrhlo od národnej únie a vytvorili nový šport, dnes známy pod menom ragby liga. V roku 1950 prebehli v IRb prvé myšlienky na organizovanie majstrovstiev sveta. No až v roku 1983 nabrali myšlienky jasné kontúry, keď zväzy Nového Zélandu a Austrálie sa rozhodli organizovať spoločný šampionát. Ten sa konal až v roku 1987. Ďalší z úspechov IRB je nasadenie sedmičkového ragby (7's) na Olympijské hry 2016 v Brazílii, čím sa vráti ragby na olympijské trávniky po dlhých 92 rokoch.

Kompetencie FIVB[upraviť | upraviť zdroj]

  • Stanovovať oficiálne pravidlá volejbalu, špecifikácie výstroja, vybavenia a všetky vnútorné vykonávacie predpisy, ktoré sa musia vzťahovať na všetky medzinárodné a olympijské súťaže, pre ktoré FIVB stanovuje systém súťaže.
  • Kontrolovať a upravovať pravidlá menovania medzinárodných rozhodcov.
  • Upravovať podmienky prestupov hráčov medzi jednotlivými krajinami.
  • Kontrolovať a riadiť všetky medzinárodné súťaže.

Rebríček IRB[upraviť | upraviť zdroj]

IRB zostavuje rebríček, ktorý zoraďuje jednotlivé národné reprezentácie podľa ich dosiahnutých výsledkov v medzinárodných stretnutiach a turnajoch.

Konfederácie[upraviť | upraviť zdroj]

97 riadnych a 20 asociovaných (pridružených) členských federácií (v roku 2011) je rozčlenených do 6 kontinentálnych konfederácií:

Kontinent Názov konfederáccie skratka (eng) Vznik Sídlo Počet členov
Afrika Africká ragbyová konfederácia CAR 1986 Tunis 36
Ázia Ázijská ragbyová únia ARFU 1968 Hongkong 27
Európa Európska ragbyová asociácia FIRA-AER 1934 Paríž 44
Južná Amerika Juhoamerická ragbyová konfederácia CONSUR 1989 Montevideo 10
Severná Amerika Ragbyová asociácia Severnej Ameriky a Karibiku NACRA 2001 Road Town 18
Oceánia Oceánska ragbyová federácia FORU 15

Podujatia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]