Medzivládny panel o zmene klímy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Medzivládny panel o zmene klímy
Typ organizácie Panel
Skratka IPCC
Stav aktívny
Rok založenia 1988
Web http://www.ipcc.ch/

Medzivládny panel o zmene klímy (iné preklady: Medzivládny panel o klimatickej zmene/pre zmenu klímy/pre klimatickú zmenu/o zmene podnebia, Medzivládny výbor pre zmenu klímy, Medzivládna skupina (odborníkov) pre klimatické zmeny/pre zmenu klímy; angl. Intergovernmental Panel on Climate Change, skr. IPCC) je vedecký orgán poverený úlohou vyhodnocovať riziko zmeny klímy.[1] Panel bol založený v roku 1988 Svetovou meteorologickou organizáciou (WMO) a Programom Spojených národov pre životné prostredie (UNEF). Obe organizácie sú súčasťou OSN. IPCC sa delí o Nobelovu cenu za mier s bývalým americkým viceprezidentom Al Gorom.[2]

IPCC nevykonáva žiaden originálny výskum, nemonitoruje samotnú klímu a iné prírodné fenomény, ktoré s klímou súvisia. Činnosť IPCC spočíva hlavne v publikovaní špeciálnych správ,[3] ktoré boli napríklad relevantné pre implementáciu Rámcovej dohody OSN o klimatických zmenách (UNFCCC), čo je medzinárodná dohoda, ktorá uznáva možnosť nepriaznivého dopadu klimatických zmien. UNFCC nakoniec viedla k prijatiu Kjótskeho protokolu.

IPCC zakladá svoje hodnotenie hlavne na peer review a publikovanej vedeckej literatúre. Panel je otvorený len pre členské štaty WMO a UNEP.

IPCC v Tretej hodnotiacej správe z roku 2001 zhrnula, že « väčšinu oteplenia pozorovaného za posledných 50. rokov možno pripísať ľudským aktivitám ». Táto pozícia bola 7. júla 2005 potvrdená medzinárodnou skupinou vedeckých akadémií krajín G8 a Brazílie, Číny a Indie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "Informácie o IPCC" [online]. [Cit. 2009-07-29]. Dostupné online. Archivované 2011-07-22 z originálu.
  2. Nobelova cena za mier za rok 2007
  3. Princípy vedúce prácu IPCC [online]. Intergovernmental Panel on Climate Change, 2006-04-28, [cit. 2009-12-31]. Dostupné online. Archivované 2017-01-19 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]