Meizu MX4 Pro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Meizu MX4 Pro je smartfón navrhnutý a vyrobený čínskym výrobcom Meizu, ktorý beží na Flyme OS, upravenom operačnom systéme Android od Meizu. Jedná sa o predchádzajúci model phabletu zo série MX, ktorý predstavuje výkonnejšiu verziu Meizu MX4. Oficiálne ho predstavili 19. novembra 2014 v Pekingu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pred uvedením Meizu MX4 sa špekulovalo, že bude obsahovať dve rôzne verzie. Uniknuté informácie potvrdili fámy a naznačili, že predĺžená verzia sa bude volať MX4 Pro.[1]

V októbri 2014 viceprezident Meizu Li Nan na sociálnych sieťach potvrdil, že Meizu uvedie na trh Meizu MX4 Pro v novembri. Tento príspevok tiež potvrdil predchádzajúce špekulácie, že zariadenie bude mať obrazovku s rozlíšením 2K.

Dňa 31. októbra 2014 bolo oznámené, že pripravované zariadenie Meizu bolo certifikované čínskym telekomunikačným úradom TENAA, ktorý je ekvivalentom americkej Federálnej komunikačnej komisie . Podľa certifikácie by zariadenie malo mať batériu s kapacitou 3100 mAh. Ďalej potvrdil, že displej bude podporovať rozlíšenie 2K.[2]

Spustenie nového zariadenia bolo oficiálne naplánované na 19.novembra 2014 v Pekingu.[3]

Uvedenie na trh[upraviť | upraviť zdroj]

Ako bolo oznámené pri predstavení, MX4 Pro bol uvedený na trh 6.decembra 2014. Predobjednávky zariadenia sa začali po oznámení o predstavení a do dvoch týždňov bolo predobjednaných viac ako 6.7 milióna zariadení.[4]

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Flyme OS[upraviť | upraviť zdroj]

Meizu MX4 Pro bol vydaný s aktualizovanou verziou Flyme OS, upraveného operačného systému založeného na Android KitKat . Tento OS sa vyznačuje alternatívnym plochým dizajnom a vylepšeným ovládaním jednou rukou.

Hardvér a dizajn[upraviť | upraviť zdroj]

Meizu MX4 Pro je vybavený systémom Samsung Exynos 5430 na čipe s radom štyroch jadier CPU ARM Cortex-A15 a štyroch Cortex-A7, Mali-T628 MP6 a 3 GB RAM . MX4 Pro dosahuje skóre 54 863 bodov v benchmarku AnTuTu a je teda približne o 8 % rýchlejší ako Meizu MX4.

MX4 Pro je k dispozícii v štyroch rôznych farebných variantoch (šedý zadný kryt s čiernou prednou stranou, zadný kryt vo farbe šampanského zlata s bielou prednou stranou a biely zadný kryt s čiernou alebo bielou prednou stranou) a dodáva sa s vnútorným úložiskom 16 GB, 32 GB alebo 64 GB.

Meizu MX4 Pro je o niečo väčší a ťažší s 149,9mm x 74,7mm x 7,6mm a hmotnosťou 149g. Má bridlicový tvar, je obdĺžnikový so zaoblenými rohmi a má iba jedno centrálne fyzické tlačidlo vpredu.

Na rozdiel od väčšiny ostatných smartfónov so systémom Android, MX4 Pro nemá kapacitné tlačidlá ani tlačidlá na obrazovke. Funkčnosť týchto kláves je implementovaná pomocou technológie s názvom mBack, ktorá využíva gestá s fyzickým tlačidlom. MX4 Pro ďalej rozširuje toto tlačidlo o snímač odtlačkov prstov s názvom mTouch. MX4 Pro bol prvým telefónom Meizu, ktorý implementoval tieto dve technológie.

MX4 Pro je vybavený 5,5-palcovým viacdotykovým kapacitným dotykovým displejom s rozlíšením 2K 1536 x 2560 pixelov. Hustota pixelov displeja je 546 ppi.

Okrem vstupu na dotykovej obrazovke a predného tlačidla má zariadenie tlačidlá na ovládanie hlasitosti/priblíženia a tlačidlo napájania/uzamykania na pravej strane, 3,5 mm audio jack TRS na hornej strane a port microUSB (typ Micro-B) na spodnej časti pre nabíjanie a pripojenie.

Meizu MX4 Pro má dva fotoaparáty. Zadný fotoaparát má rozlíšenie 20,7 MP, clonu ƒ/2,2, 5-prvkový objektív a LED blesk. Predný fotoaparát má rozlíšenie 5 MP, clonu ƒ/2,0 a 4-prvkový objektív.

Hodnotenie[upraviť | upraviť zdroj]

Android Authority udelila modelu MX4 Pro hodnotenie 8,5 z 10 možných bodov a ocenila „QuadHD displej, dobrý výkon, príjemnú zvukovú scénu a nadpriemerný fotoaparát“.

Android Headlines tiež zhodnotil zariadenie a dospel k záveru, že „kvalita zostavy je vynikajúca, softvér je dobre vyladený a vyžaruje jedinečný štýl, ktorý pôsobí veľmi Meizu, a celkovo je MX4 Pro jedným z najobľúbenejších telefónov roka“. Okrem toho Android Headlines chválil citlivý operačný systém a širokú škálu možností fotoaparátu.

PhoneArena udelila MX4 Pro celkové hodnotenie 9 z 10 možných bodov a ocenila vysoký výkon a vynikajúcu kvalitu zvuku.[5] 

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Meizu MX4 Pro website [online]. Meizu, [cit. 2022-02-10]. Dostupné online.
  2. "Meizu MX4 Leaks Yet Again on Camera With Mention of Two Variants [online]. AndroidHeadlines, [cit. 2022-02-10]. Dostupné online.
  3. Confirmed: Meizu's MX4 Pro Will Launch in November [online]. AndroidHeadlines., [cit. 2022-02-10]. Dostupné online.
  4. Meizu Received 6.7 Million Pre-Orders For The MX4 Pro Handset In Just 2 Weeks [online]. AndroidHeadlines, [cit. 2022-02-10]. Dostupné online.
  5. Meizu MX4 Review [online]. Android Authority, [cit. 2022-02-10]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Meizu MX4 Pro na anglickej Wikipédii.