Merida Industry

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mej-li-ta kung-jie)
Merida Industry Co., Ltd.
Merida Industry
Založená1972
PôvodTaiwan
Produkciabicykle
Bicykel Merida Crossway

Merida Industry Co., Ltd. (čín. 美利達工業股份有限公司Mej-li-ta kung-jie ku-fen jou-sien kung-s’) je taiwanská spoločnosť vyvíjajúca, vyrábajúca a predávajúca bicykle.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť založil 29. septembra 1972 Ike Tseng, 10. júla 1973 začala samotná výroba. Firma mala spočiatku 57 zamestnancov a vyrábala japonské minibicykle (U-type). Neskôr firma prenikla na americký trh s 10 typmi cestných bicyklov, začala s výrobou bicyklov BMX a motoriek s objemom motora do 49 cm³.

V 80. rokoch už vyvážala do USA 60 000 horských bicyklov mesačne, začala výroba skútrov. Popri technickej spolupráci s britským výrobcom bicyklov Raleigh začal aj predaj bicyklov Raleigh na Taiwane. V roku 1986 bola v nemeckom Hamburgu založená európska pobočka firmy.

V roku 1992 bola v Ósake založená japonská pobočka a v Japonsku začal predaj bicyklov pod značkou Merida. V roku 1993 Merida získala čínskeho výrobcu bicyklov Pantech Bicycle a výroba sa tak zvýšila na 1,5 milióna bicyklov ročne. Pod značkou Merida začal predaj na Taiwane. V roku 1997 začal v Japonsku predaj bicyklov Merida s asistenčným elektromotorom.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]