Melampous (veštec)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Melampous alebo Melampús alebo Melampus (starogr. Μέλαμπους – Melampous/iné prepisy: Melampús, Melampus, lat. Melampus) je v gréckej mytológii preslávený messénsky veštec a lekár. Jeho rodičmi boli Amythaón z Iólku a jeho manželka Eidomené, alebo podľa inej verzie Aglaia.

Melampús bol vnukom Kréthea, zakladateľa Iólku. Je držiteľom niekoľkých zaujímavých prvenstiev:

  • Bol prvým smrteľníkom, ktorý mal veštecké schopnosti
  • Prvý prevádzkoval lekársku prax
  • Prvý postavil v Grécku chrám bohu Dionýzovi
  • Prvý riedili víno s vodou

Svoje veštecké umenie dostal od bohov, ale navyše rozumel aj reči vtákov a iných tvorov a tú schopnosť získal takto: kedysi v mladosti našiel osirotené klbko mladých hadov a ujal sa ich. Mladé háďatká mu vraj z vďačnosti vylízali uši a od toho okamihu rozumel hlasom vtákov a iným nezrozumiteľným veciam. Túto schopnosť potom kombinoval s lekárskym umením.

Melampous mal brata menom Bias a ten sa zamiloval do ich sesternice Péro. Jej otec Néleus ju však sľúbil dať len tomu, komu sa podarí zmocniť prísne stráženého stáda kráľa Fylaka. Melampous využil svoje schopnosti a zistil, že zlodej by získal stádo len vtedy, ak si odsedí rok vo väzení. Nato sa hneď vydal ku kráľovi Fylakovi a vkradol sa do jeho chlieva, kde ho pristihli a následne uväznili. Keď mu do uplynutia trestu ostávala len posledná noc, vypočul rozhovor červotočov, že trám nad jeho hlavou je už tak rozožratý, že sa ráno zrúti. Melampous preto vyvolal poplach a prosil kráľa Fylaka, aby ho nechal presťahovať do inej kobky. Kráľ súhlasil aby ho presťahovali a na druhý deň ráno sa stalo to, čo Melampous predpovedal, trám sa zrútil a zabil človeka.

Fylakos bol ohromený a sľúbil mu dať slobodu aj dobytok, ak mu vylieči syna Ifikla. Melampous súhlasil, obetoval bohu Apolónovi a potom vypočul rozhovor dvoch supov, ktorí vedeli, že príčinou synovej impotencie je dávny zážitok z detstva, kedy sa hrozne zľakol pri pohľade na otca so zakrvaveným nožom. Ten nôž dodnes väzí v blízkom strome. Keď ho vyberú, očistia od krvi a hrdze a pripravia mu z toho liek, bude v poriadku. Tak sa aj stalo, Ifikles sa uzdravil a čoskoro sa stal otcom syna. Melampous potom za odmenu dostal dobytok i sesternicu Péró, ktorú doviedol svojmu bratovi Biantovi.

Ďalším jeho veľmi známym úspechom bolo vyliečenie šialenstva dcér kráľa Proita a jeho manželky Antey či Stheneboie. Dcéry zošaleli hneď potom, ako urazili boha Dionýza, alebo dokonca bohyňu Héru. Nešťastnice potom behali po horách a napadali pocestných. Melampous sa ponúkol kráľovi Proitovi, že ich uzdraví, chcel však za to tretinu jeho kráľovstva. Kráľovi sa ale táto cena zdala vysoká a odmietol ju.

Keď sa však šialenstvo v kráľovstve šírilo aj medzi inými ženami, hynul dobytok i ovce a ženy dokonca zabíjali svoje deti, Proitos poslal pre Melampouda s odkazom, že prijíma jeho podmienky. Ale Melampús už však tentoraz chcel aj jeho druhú tretinu kráľovstva pre svojho brata Bianta. Kráľ Proitos chtiac nechtiac musel súhlasiť a Melampous následne ženy so šialenstva vyliečil tak, že ich ponáral v posvätnej studni. Z Proitových dcér Ifinoé zomrela, ale druhú Lysippu si vzal za ženu Melampous a s treťou dcérou Ifianassou sa oženil brat Bias, pretože jeho manželka Péró nedávno predtým zomrela. K tomu dostali podiely z kráľovstva - dve tretiny Melampous a tretinu Bias.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]