Melissa McBrideová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Melissa McBrideová
v roku 2019
Celé menoMelissa Suzanne McBride
Narodenie 23. máj 1965 (58 rokov)
Lexington, Kentucky, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1991 – súčasnosť

Melissa McBrideová (angl. Melissa Suzanne McBride; * 23. máj 1965, Lexington, Kentucky, USA) je americká filmová a televízna herečka. Jej najznámejšou úlohou bola postava Carol Peletier v televíznom seriáli Walking Dead.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

McBrideová sa narodila v meste Lexington, v štáte Kentucky. Má troch súrodencov: Johna Michaela, Neila Allena a Melanie Suzanne.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

McBrideová začala svoju hereckú kariéru v roku 1991. V televíznom seriáli debutovala v roku 1993 v jednej epizóde Matlock a neskôr hosťovala v niekoľkých ďalších televíznych seriáloch, ako napríklad Walker, texaský ranger a Dawsonov svet.

V rokoch 20002010 pracovala ako filmová a reklamná kastingová režisérka. V roku 2007 ju režisér Frank Darabont obsadil do jednej z rolí v televíznom filme Hmla, spolu s Thomasom Janeom, Laurie Holdenovou a Marciou Gay Hardenovou.

V roku 2010 bola obsadená do televízneho seriálu Walking Dead. Pôvodne bola jej rola opakujúca počas prvej série, ale neskôr dostala viac priestoru aj v druhej sérii. Počas seriálu sa jej televízna rola stáva hlavnou, pričom za svoj herecký výkon získala uznanie od kritikov a aj televízne ocenenie Saturn Awards a viaceré iné nominácie.

Pôvodne sa mala objaviť aj v televíznom seriály The Walking Dead: Daryl Dixon, ktorý sa natáčal v roku 2023 v Európe, ale ponuku odmietla, pričom ako dôvod uviedla, že natáčanie v Európe je pre ňu neprijateľné.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V polovici 80. rokov sa McBrideová presťahovala do Atlanty, kde aj v súčasnosti žije (2023).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Melissa McBride na anglickej Wikipédii.