Menoikeus (syn Kreonta)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Menoikeus (starogr. Μενοικεύς – Menoikeus, lat. Menoikeus) je v gréckej mytológii syn tébskeho kráľa Kreonta a jeho manželky Eurydiky.

Menoikeus, zvaný aj Megareus, bol vnukom jeho menovca Meneoika, ktorý sa z vôle bohov obetoval skokom z hradieb, aby zachránil Téby postihnuté morom.[1] Trest bohov padol na mesto po vláde kráľa Oidipa, jedného z najtragickejších postáv gréckych mýtov. Jeho otec Laios ho po narodení nechal pohodiť v lese, kde ho našiel pastier, ktorý ho vychoval. Oidipus sa už ako dospelý do Téb vrátil a nevedomky zabil muža, ktorý ako sa neskôr ukázalo bol jeho otcom. Následne sa oženil s vlastnou matkou a tak vyvolal hnev bohov, žiadajúcich jeho potrestanie.

História sa opakovala. Aj Menoikeus sa obetoval ako jeho starý otec. Po porade s veštcami, pred bránami mesta dobrovoľne zomrel,[2] aby mesto zachránil pred Argejčanmi vo vojne zvanej Siedmi proti Tébam. Argejčania utrpeli porážku a Téby sa zachránili, ale o desať rokov potomkovia padlých vojvodcov zorganizovali ďalšiu vojenskú výpravu proti Tébam a tentoraz už mesto dobyli a zničili vo vojne epigonov.

Pausanias v druhom storočí pri svojom putovaní po Grécku navštívil aj Téby, kde videl Menoikeov hrob na ktorom rástol strom granátovníka. Červená dužina granátových jabĺk mala údajne pripomínať jeho krv, ktorú pre svoje mesto prelial.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hyginus , Fabulae, 67.
  2. Apollodoros, Kronika, 3,6,7.
  3. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 9,25,1.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]