Gravity Falls

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mestečko záhad)
Mestečko záhad
Slovenský názov Mestečko záhad
Originálny názov Gravity Falls
Žáner animovaný
Námet Alex Hirsch
Krajina Spojené štáty americké
Pôvodný jazyk angličtina
Počet sérií 2
Počet častí 40
Produkcia
Výkonný producent Alex Hirsch
Producent Rob Renzetti
Dĺžka časti 20-24 minút
Produkčná spoločnosť Disney Television Animation
Vysielanie
Pôvodné 15. jún 2012 – 15. február 2016
Disney Channel, Disney XD
Slovenské 11. sept - 18. dec 2016
TV JOJ
Formát obrazu 720p/1080i HDTV a 1080p (digitálna distribúcia)
Obsadenie
Externé odkazy
webstránka

Gravity Falls je americký animovaný seriál vysielaný na detskej televíznej stanici Disney Channel. Seriál vytvoril Alex Hirsch (bývalý scenárista Disneyho seriálu Rybičky). Pilotná časť bola odvysielaná na americkom Disney Channel 15. júna 2012, na jeho českej verzii 20. októbra 2012. Premiéra seriálu bola odvysielaná na americkom Disney Channel 19. júna 2012 a na jeho českej verzii 10. novembra 2012. Seriál sleduje osudy a dobrodružstvá dvojčiat Dippera a Mabel, ktorí trávia prázdniny u Zlejdu Stana v Tajomnej chyži v Gravity Falls v Oregone. V súčasnosti beží seriál v reprízach každý deň o 18:30 na českom Disney Channel.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Dvanásťročné dvojčatá Mabel a Dipper Pinesové túžiace po záhadách sa k nim dostali nečakane. Rodičia ich na prázdniny poslali k prastrýkovi Stanovi, ktorý má prezývku "Zlejda" Stan. Ten žije v mestečku Gravity Falls v Oregone. "Zlejda" Stan vlastní „Tajomnú chyžu“, ktorá je vlastne najbizarnejšie múzeum na svete. Mestečko je plné nevyriešených záhad, do ktorých sa odvážna a potrhlá Mabel s radosťou púšťa a trochu bojazlivý ale dosť múdry Dipper väčšinou práce za Mabel dokončí a záhadu vyrieši.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dipper Pines (Jason Ritter) – je bojazlivejší ako jeho sestra Mabel, ale za to je menej potrhlý a dosť múdry na to, aby začatú prácu svojej sestry dokončil a nejakú tú záhadu aj vyriešil. Síce nie je veľmi odvážny, ale za to má srdce pre dobrodružstvo, takže väčšinou svoj strach prekoná. Chce čo najskôr dospieť. Je zaľúbený do "spolubývajúcej" pracovníčky, tajomnej Wendy, ktorá si to však ešte stále nevšimla. Jeho sestra Mabel však o jeho láske vie, Dipper sa to však bojí priznať.
  • Mabel Pinesová (Kristen Schaal) – potrhlá, ale odvážna sestra Dippera. Je od prírody optimistka a svet vidí ružovými okuliarmi, takže povahovo svojmu bratovi veľmi podobná nie je. Väčšinou nosí svetre ktoré si sama štrikuje keď sa nudí a keďže sa veľmi často usmieva, tak jej je vidno strojček. Je pravá ruka Dippera v riešení záhad a je väčšinou tá, ktorá záhadu začne, zatiaľ čo jej brat ju vyrieši. Je milá a láskavá aj keď sú k nej ľudia zlí
  • Zlejda Stan (Alex Hirsch) – navonok pôsobí ako človek bez srdca a často mu z úst vyjde dosť urážlivá veta (ktorú myslí ako vtip(možno)). Veľmi rád svoju neter Mabel a synovca Dippera pokarhá, ale dokáže sa s nimi aj zabaviť, veriť im pri riešení záhad a dokonca im pri nich aj pomôcť. Vie poskytnúť dobré rady. Vo nútri je však úplne iný ako pôsobí navonok. Túži po priateľoch, zábave a po spoločnosti, ktorú väčšinou stráca, pretože si neuvedomuje, že to, čo mu vychádza z úst, ľudí dokáže aj uraziť. Vlastní pascu na turistov – najbizarnejšie múzeum na svete s názvom "Tajomná chyža". Je to prastrýko Mabel a Dippera. Túži po peniazoch a rád podvádza ľudí predávaním nekvalitných výrobkov. Peniaze sú jediná vec, ktorá ho dokáže dostať preč od televízie; ak o peniaze nejde, väčšinou si musí zavolať Mabel a Dippera na to, aby mu prepli stanicu v televízii, pretože je lenivý ísť si po ovládač.
  • Soos (Alex Hirsch) – je údržbár v "Tajomnej chyži" a kamarát Mabel a Dippera. Miluje hry. Je dosť tučný a dal by sa nazvať tiež potrhlým ako Mabel. Veľmi často a rád svojim priateľom pomôže so záhadami a bez neho by Mabel a Dipper nebola tak "múdra" partia. Pracuje s Wendy.
  • Wendy (Linda Cardellini) – spolu so Soosom pracuje v "Tajomnej chyži". Zamestnáva ju "Zlejda" Stan, ktorý jej veľmi rád dáva ďalšiu a ďalšiu prácu. Miluje flákanie sa so svojimi kamarátmi a rada sa zabaví aj s Mabel a Dipperom. Ešte stále si nevšimla, že Dipper je do nej zamilovaný. Veľmi často sa nedokáže sústrediť, je lenivá a vystriedala už naozaj mnoho priateľov, ktorých sa Dipper od nej snaží vytlačiť. Wendy skúša nebezpečie a rovnako ako Mabel má srdce pre nebezpečenstvo, čím sa líši od Dippera. Dipper by bez nej nemal ani kúsok odvahy, ale s ňou sa odváži na viaceré nebezpečné kúsky. Podľa vzhľadu je jej životným štýlom emo, čím sa odlišuje aj od Mabel aj Dippera, ale nie od svojich "starších" kamarátov. Povahovo je rozhodne lepšia a milšia ako jej "starší" kamaráti.
  • Bill Cipher - Ide o démona z dvojrozmerného vesmíru. Keď sa prvýkrát zjavil Stanfordovi Pinesovi, tvrdil, že je múzou, ktorá si každých 150 rokov vyberie najmúdrejšieho človeka aby ho inšpiroval a učil. Nepriamo donútil Stanforda any postavil portál medzi jeho svetom a "Nightmare dimension" odkiaľ Bill pochádza. Jeho zámerom je ovládnuť náš svet, zničiť ho resp. urobiť nekonečnú párty plnú divných vecí, ktorá náš svet zničí. Tento event dostal názov Weirdmagedon. Bill je inteligentný a má nesmierne nadprirodzené schopnosti. Má podobu trojuholníka s dlhým klobúkom, končatinami a jedným okom. Tranformovať seba alebo iné osoby a predmety do čohokoľvek si zmyslí alebo tiež dostať sa ľuďom do mysle a získať informácie zo spomienok.
  • Stanford Pines - Dlhostratené dvojča Stanleyho a autor denníkov, ktoré popisujú záhady Gravity Falls. Je nadmieru inteligentný a zvedavý ako Dipper Pines. Napriek tomu, že so svojím bratom mal veľmi dobrý vzťah, dnes ho už vníma ako nezodpovedného brata. Je teda veľmi kritický a miestami samotársky.

Šifry[upraviť | upraviť zdroj]

V seriáli je možné nájsť veľké množstvo šifier. Tu je ich zoznam:

  • Caesarova šifra (na konci tituliek v 1. až 6. epizóde) - pre rozlúštenie je potrebné posunúť každé písmeno o tri písmená dozadu (v abecede). Napríklad text dkrm znamená ahoj.
  • Atbashova šifra (na konci tituliek v 7. až 13. epizóde) - funguje na princípe otočenia celej abedecy. A je Z, B je Y, atď. Napríklad text zslq znamená ahoj.
  • Šifra A1Z26 - (na konci tituliek v 14. až 19. epizóde) - stačí vymeniť poradové číslo písmena za písmeno - A je 1, B je 2, atď. Napríklad text 1-8-15-10 znamená ahoj.
  • Kombinovaná šifra (na konci tituliek 20. epizódy 1. série) - je kombinácia dvoch alebo viacerých šifier. Pôvodný zašifrovaný text je v číslach. Rieši sa najprv konvertovaním pomocou Šifry A1Z26, potom konvertovaním pomocou Atbashovej šifry a nakoniec konvertovaním pomocou Caesarovej šifry.
  • Vigenérova šifra - je sériou Caesarových šifier, kde pozícia každého písmena závisí na kľúčovom slove. Vigenérova šifra používa Vigenérov štvorec.

Denník 3[upraviť | upraviť zdroj]

V seriáli zastávajú veľkú úlohu 3 denníky, vďaka ktorým Dipper zisťuje podivné veci o mestečku (konkrétne Denník 3). Napísal ich Stanford Pines predtým, ako bol vtiahnutý do portálu.

Denník 3 vyšiel ako kniha (v angličtine) 26. júla 2016 a 13. júna 2017 vyšla jeho špeciálna edícia. Normálna kniha obsahuje 288 stránok, v ktorých sú aj tie, ktoré je možné vidieť v seriáli. V špeciálnej edícii je pridaných viac stránok a obsahuje neviditeľný atrament (presne ako v seriáli) aj so špeciálnou baterkou na pozeranie. Taktiež sú nalepené fotky, ktoré sa dajú odkrývať.

Krátke epizódy[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem normálnych epizód existujú aj krátke epizódy. Celkovo vyšlo 5 sérii: Dipperov sprievodca záhadami, Mabelin životný radca, Opravujeme so Soosom, TV Kraťasy (český názov), Mabelin denníček. Majú okolo 2 až 3 minút.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]