Mestská hromadná doprava na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Električka K2S v Bratislave na linke
Električka typu T6A5 v Košiciach
Trolejbus 25Tr Irisbus v Bratislave na linke
Trolejbus 31Tr SOR v Prešove na Hlavnej ulici

Mestská hromadná doprava na Slovensku obsahuje dve prevádzky električiek, päť prevádzok trolejbusov a veľké množstvo autobusových prevádzok.

Na Slovensku zatiaľ nie je rozšírené využívanie železničnej osobnej dopravy v rámci mesta. Jedinou mestskou vlakovou linkou na území Slovenska bola v rokoch 2006 – 2007 linka v Bratislave. Tá spájala oblasť Východné v Rači (stanica Východné) so širším centrom a nosným systémom MHD (stanica Predmestie). Táto linka prestala premávať z finančných dôvodov a nezhôd medzi DPB, ŽSR a ZSSK. Pre viac informácií pozri: Železničná mestská hromadná doprava v Bratislave.

Zoznam miest s MHD[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku existuje mestská hromadná doprava v nasledovných mestách:

Usporiadanie[upraviť | upraviť zdroj]

Električkové prevádzky sa nachádzajú v Bratislave a Košiciach, obe sú doplnené trolejbusovou a autobusovou sieťou.

V prípade Bratislavy je električková sieť prevádzkovaná na rozchode 1000 mm, je relatívne hustá, no vzhľadom na potreby mesta pomerne poddimenzovaná. Napriek tomu tvorí nosný systém mestskej hromadnej dopravy a tento význam by mal byť výrazne zväčšený po spustení električkovej trate do Petržalky. Vzhľadom na v súčasnosti už nedostatočný počet tratí, je v niektorých častiach mesta nosným systémom autobusová, alebo trolejbusová doprava.

V Košiciach je situácia iná, električky tu nemajú hlavný význam, zaisťujú ale spojenie do niektorých významných časti mesta, napríklad do spoločnosti U. S. Steel Košice, s ktorou je mesto spojené jedinou električkovou rýchlodráhou na Slovensku a na viaceré sídliská.

Niektoré krajské mestá, konkrétne Žilina, Prešov a Banská Bystrica, majú vlastnú trolejbusovú sieť. Tá je chrbticová, máva väčšinou do desať liniek. Ostatné väčšie mestá, ako napríklad Nitra, Trnava alebo Trenčín sa musia spoliehať na sieť autobusov, na ktorú sú nasadzované aj kĺbové vozidlá. Okrem týchto miest majú vlastný dopravný podnik aj menšie mestá, s menej ako 50-tisíc obyvateľmi, kde mestská doprava plní úlohu spojenia s nemocnicami, priemyselnými závodmi, väčšími sídliskami alebo železničnými či autobusovými stanicami.

Vozidlový park[upraviť | upraviť zdroj]

Električky[upraviť | upraviť zdroj]

Električkový vozidlový park je zložený výlučne z vozidiel česko-slovenského pôvodu od firmy Tatra-ČKD, prevládajú električky typov T6A5, K2, KT8D5 a T3 pomaly je tento typ odstavovaný z prevádzky a vídať ich čoraz menej. Tieto sú modernizované, vznikli tak verzie ako napríklad T3G, T3P, K2G, K2S alebo T3Mod, KT8D5R.N2. V rokoch 2014 – 2015 bolo do Bratislavy dodaných 60 nových nízkopodlažných električiek typu Škoda For city plus 29T v počte 30 kusov a typ 30T (obojsmerný) taktiež 30 kusov. Do Košíc boli dodané električky typu Vario Pragoimex LF a LF2+.Väčšina električiek jazdí v zeleno-bielom a v novom bielo-modro-žltom nátere (Košice) červeno-krémovom, alebo reklamnom nátere (Bratislava, Košice). V Bratislave rekonštruované vozidlá dostávajú celoplošnú reklamu Bratislava – Little Big City.

Trolejbusy[upraviť | upraviť zdroj]

V Bratislave sú zastúpené vozidlá typu Škoda 14Tr už len na nočných linkách aj to v minimálnom rozsahu, 15Tr od roku 2015 väčšina vozidiel vyradených,25Tr Irisbus avšak od roku 2015 sa do popredia dostali vo veľkom počte (min. 90 ks) trolejbusy 30Tr a 31Tr. V Prešove Škoda 14Tr, 15Tr, 24Tr, 25Tr a 31Tr SOR. V Košiciach sú zastúpené vozidlá 15Tr a Trm a 14Trm. V Žiline vo významnom počte Škoda 14 a 15Tr a v poslednej dobe sa do popredia začínajú dostávať aj nové 30 a 31Tr. V Banskej Bystrici sa éra 14Tr a 15Tr skončila a prevládajú tu Škody 30 a 31Tr, staré „štrnástky“ a "pätnástky sú len zálohové a v pravidelnej prevádzke sa neobjavujú.

Autobusy[upraviť | upraviť zdroj]

V niektorých mestách sa ešte stále vyskytujú Karosy rady 900. Medzi novšie krátke autobusy patria SOR NS 12, Mercedes-Benz Citaro/Conecto, Solaris Urbino, Iveco Urbanway, Iveco Streetway. Medzi novšie typy kĺbových patria Mercedes-Benz O 530 GL CapaCity, Solaris Urbino 18, Otokar Kent C 18,75, či SOR NS 18.

Vozidlové parky sa dnes obnovujú predovšetkým vozidlami Irisbus, Iveco, Solaris či SOR. Ojedinele sa nakupujú aj vozidlá Novoplan, MAN, Mercedes-Benz a ostatné značky. Posledné roky sa pre MHD začali dodávať nízkopodlažné autobusy. Prvým mestom s nízkopodlažným vozidlom bol Prešov s Renaultom Citybus (neskôr sa objavili aj Citelisy 12M, 18M), potom nasledovali: Bratislava (Ikarus 412), Košice (Solaris), Banská Bystrica (Karosa Citybus 12) či Spišská Nová Ves (Karosa Citybus 18m).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2022-06-18]. Dostupné online. Archivované 2022-06-11 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]