Metroid (videohra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Metroid

Logo hry
Základné informácie
VydavateľNintendo
SériaMetroid
Dátum vydaniaJaponsko 6. august 1986
USA 15. august 1987
Európska únia 15. január 1988
ŽánerArkáda, adventúra, akčná hra
MódSingleplayer
PlatformaNintendo Entertainment System
Game Boy Advance

Pozri aj Videoherný portál

Metroid je akčná sci-fi videohra od spoločnosti Nintendo, ktorá vyšla na konzolu Nintendo Entertainment System, a je prvou hrou v Metroid sérii. Dej hry sleduje lovkyňu Samus Aran, ktorá na planéte Zebes bojuje proti vesmírnym pirátom, ktorí sa snažia ovládnuť galaxiu pomocou parazitov zvaných Metroidy.

Metroid je jednou z prvých hier, ktorá mala viac rôznych koncov, a Samus Aran bola prvá ľudská ženská protagonistka v hrách, ktorú hráči mohli ovládať.

Veľkou inšpiráciou pre tvorcov hry bol hororový film Votrelec.

Gameplay[upraviť | upraviť zdroj]

Metroid je 2D akčná hra, ktorá sa odohráva v (na svoju dobu nezvyčajnom) nelineárnom otvorenom svete. Hráči nedostávajú žiadne jasné inštrukcie kam majú ísť, a sú nútení sami preskúmavať rozľahlú sieť koridorov a tunelov na planéte Zebes. Počas toho nachádzajú rôzne nové zbrane a vylepšenia, ktoré im okrem jednoduchšieho ničenia nepriateľov umožňujú aj prístup na nové lokácie. Porazení nepriatelia po sebe zanechávajú energiu, ktorá hráčovej postave dopĺňa život. Okrem nej sa takto tiež dá získať aj munícia do niektorých zbraní.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Lovkyňa Samus Aran je vyslaná Galaktickou federáciou na planétu Zebes, kde Vesmírni piráti uchovávajú nebezpečné Metroidy. Piráti experimentujú na týchto organizmoch s cieľom využiť ich ako zbrane, s ktorými by ovládnuť celú galaxiu. Úlohou Samus je infiltrovať ich základňu, poraziť pirátov a eliminovať Metroidy.

Okrem rôznych mimozemských živočíchov, Metroidov a pirátov Samus stretáva obrovské monštrum zvané Kraid, a tiež Ridleyho, obávaného veliteľa Vesmírnych pirátov. Potom, čo ich oboch porazí, konečne nachádza Mother Brain, kybernetický bezpečnostný systém celej planetárnej základne, ktorý úspešne zničí. Samus v základni aktivuje časovanú bombu a uteká preč.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Producentom hry bol dizajnér Gunpei Yokoi (ktorý bol predtým tvorcom Game & Watch konzol) a celý projekt začal iba s dvojčlenným tímom vývojárov, no ku koncu vývoja sa k nim pridal celý Nintendo Research & Development 1 tím.[1]

Remake[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2004 bol pre Game Boy Advance vytvorený remake tejto hry pod názvom Metroid: Zero Mission. Tento remake mal lepšiu grafiku, vylepšené ovládanie a dlhší príbeh.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Metroid Developer Interview - NES Classic Edition [online]. nintendo.com, [cit. 2019-12-01]. Dostupné online. (po anglicky)