Michal (Poľsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michał Korybut Wiśniowiecki
poľský kráľ a litovský veľkovojvoda
Michal
Narodenie31. júl 1640
Wiśniowiec
Úmrtie10. november 1673 (33 rokov)
Ľvov
PodpisMichal, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Michal

Michał Korybut Wiśniowiecki (* 31. júl 1640, Wiśniowiec – † 10. november 1673, Ľvov) bol poľský kráľ a litovský veľkovojvoda v rokoch 1669 – 1673.

Bol synom vojvodu Ruténskeho vojvodstva, kniežaťa Jeremija Wiśniowieckého a Gryzeldy Zamoyskej. Manžel Eleonóry Habsburskej, dcéry cisára a českého a uhorského kráľa Ferdinanda III.

Za kráľa ho zvolili na volebnom sneme 19. júna 1669. Okrem neho boli ešte štyria kandidáti iných národností, ale po zlých skúsenostiach s cudzími monarchami šľachta spoločne hlasovala za „Piasta“, proti zámerom magnátov.

V roku 1672 Osmanská ríša vypovedala vojnu Poľsku. V júni stotisícová turecká armáda, vedená sultánom Mehmedom IV., obkľúčila Kamenec Podolský, ktorý 26. augusta kapituloval. Turkom však zostali iba zrúcaniny pevnosti, pretože veliteľ delostrelectva vyhodil zámok súčasne s osemstočlennou posádkou do vzduchu (zahynul tiež plukovník Wolodyjovski). V októbri potom v Bučači uzatvorili Turecko a Poľsko mierovú zmluvu. Osmanská ríša získala Podolie a Ukrajinu získali kozáci, ako poddaní Vysokej porty.

Krátka vláda mladého a neskúseného Wišnowieckeho sa ukázala ako neveľmi šťastná.[chýba zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]


Michal
Vladárske tituly
Predchodca
Ján II. Kazimír Vasa
kráľ
16691673
Nástupca
Ján III. Sobieski