Michal II. (Byzantská ríša)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michal II.
byzantský cisár
Michal II.
Panovanie
DynastiaAmorská dynastia
Panovanie820 – 829
PredchodcaLev V.
NástupcaTeofilos
Biografické údaje
Narodenie770
Amorion vo Frýgii
Úmrtie2. október 829
Odkazy
Spolupracuj na CommonsMichal II.
(multimediálne súbory na commons)

Michal II. Amorijský (* 770, Amorion vo Frýgii – † 2. október 829), bol byzantským cisárom od roku 820 do smrti. Kariéru začal ako vojak, vďaka svojim schopnostiam však vystúpil až do hodnosti generála.

Podporoval intronizáciu svojho vojnového druha Leva V. (v roku 813), neskôr bol ale kvôli odhalenej vzbure proti cisárovi v decembri 820 odsúdený na smrť. Jeho prívrženci ho však oslobodili z väzenia a dosadili ako prvého člena amorskej dynastie na trón.

Vláda Michal II. sa vyznačuje mnohými významnými udalosťami. Potom, ako sa stal cisárom, sa proti nemu vzbúril v Malej Ázii jeho niekdajší priateľ Tomáš zvaný Slovan. Nasledovala vlečúca sa a krvavá občianska vojna v rokoch 822 – 824 a Tomáš bol dokonca s podporou kalifa korunovaný za cisára patriarchom v Antiochii. Keď však neuspel pri obliehaní Konštantínopolu, s pomocou Bulharov ho chytili a popravili. Oslabenie ríše využili Arabi na dobytie Kréty v roku 823 a Sicílie v roku 829.

Napriek svojim sympatiám k obrazoborectvu (ikonoklazmus), sa snažil upokojiť ikonodulov. Spôsobil však hnev kléru, keď uzatvoril druhé manželstvo s Eufrosynou, dcérou Konštantína VI., ktoré ortodoxné kruhy netolerovali, zvlášť nie vtedy, ak sa jednalo o osobu cisára.

Postava cisára Michala II. Psella je odlišná od postavy historika Michaela Psella (* 1017/8 – † 1078), ktorý je preto známy aj ako Michal Psellos Mladší.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Michal II.
Vladárske tituly
Predchodca
Lev V.
cisár
820829
Nástupca
Teofilos