Microceratus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Microceratus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Microceratus gobiensis
Brown, 1953
Synonymá
Microceratops
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Microceratus bol rod malého vtákopanvého dinosaura zo skupiny Ceratopsia. Jediným druhom je Microceratus gobiensis.

Žil v období vrchnej kriedy na území dnešného Mongolska (a možno aj inde na území Ázie). Patril k najmenším známym ceratopsom, chodil po zadných nohách a bol tiež jedným z najstarších známych rohatých dinosaurov (podobne ako rod Psittacosaurus).

Pôvodné rodové meno tohto dinosaura, Microceratops, bolo počas opisu v roku 1953 už zadané pre jeden druh chrobáka, preto bolo nutné ho zmeniť. Mnoho z pôvodného opísaného materiálu tohto druhu bolo už prisúdené rodu Graciliceratops.[1]

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Microceratus patrí medzi ceratopsy (Ceratopsia), skupinu bylinožravých dinosaurov s papagájovitými zobákmi, ktoré sa vyskytovali v Severnej Amerike a Ázii počas obdobia vrchnej kriedy, ktorá skončila zhruba pred 65 miliónmi rokov.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako všetky ostatné rohaté dinosaury, aj Microceratus bol bylinožravec. Keďže krytosemenné rastliny boli ešte v tomto období menej hojné ako dnes, je možné, že sa tento dinosaurus živil relatívne hojnými papradinami, cykasmi a ihličnanmi. Svojim silným zobákom bol schopný obštipkávať aj silné konáre a výhonky.

V populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

Tento dinosaurus je pod pôvodným (už neplatným) rodovým menom Microceratops krátko spomenutý v slávnom románe Michaela Crichtona Jurský park.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Microceratus na českej Wikipédii.
  1. Mateus, O (2008). "Two ornithischian dinosaurs renamed: Microceratops Bohlin 1953 and Diceratops Lull 1905". Journal of Paleontology 82 (2): 423.
  • Barry Cox, Colin Harrison, R.J.G. Savage, and Brian Gardiner. (1999): The Simon & Schuster Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Creatures: A Visual Who's Who of Prehistoric Life. pg. 162 Simon & Schuster.
  • David Norman . (2001): The Big Book Of Dinosaurs. pg. 317, 318, 319 and 326, Walcome books.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]