Mitsubishi Motors

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mitsubishi Motors Corporation
三菱自動車工業株式会社
Mitsubishi Motors
Založená22. apríl 1870
SídloMinato, Tokio, Japonsko
VedenieTakashi Nishioka (Predseda)
Osamu Masuko (Prezident & Reprezentujúci riaditeľ)
PriemyselAutomobilový priemysel
ProdukciaAutomobily, luxusné automobily, úžitkové automobily
Obrat2,110 bilióna jenov (2013)[1]
Zamestnancov30 777 (2012)[2]
Dcérske spoločnostiDoprava:
Soueast
Hunan Changfeng Motor
Ralliart
Motory:
Harbin Dongan Automotive Engine Manufacturing
Šport:
Urawa Red Diamonds
Mitsubishi Motors Mizushima
Medzinárodne:
Mitsubishi Motors Australia
Mitsubishi Motors Europe
Mitsubishi Motors North America
Mitsubishi Motors Philippines (51%)
Mitsubishi Motors (Thailand)
VlastníkMitsubishi Group
Webmitsubishi-motors.com

Mitsubishi Motors Corporation (jap. 三菱自動車工業株式会社 – transkripcia: Micubiši džidóša kógjó kabušiki gaiša, doslovný preklad: Micubiši automobilový priemysel akciová spoločnosť) je nadnárodný japonský automobilový výrobca, ktorý má sídlo v štvrti Minato v Tokiu.[3] V roku 2011 bola spoločnosť Mitsubishi Motors šiestou najväčšou automobilkou a zároveň šiestou najväčšou na svete podľa produkcie.[4] Je súčasťou Mitsubishi keiretsu, ktorá bola najväčšou priemyselnou skupinou v Japonsku. tá bola založená v roku 1970 z divízie Mitsubishi Heavy Industries.[5]

Spolupracuje s automobilkou Chrysler na vývoji mnohých modelov, s automobilkami Citroën a Peugeot spoločne vyvíjala modely SUV Mitsubishi Outlander / Citroën C-Crosser / Peugeot 4007.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť Mitsubishi založil Yataro Iwasaki v roku 1870. Názov firmy vznikol spojením dvoch slov "micu" a "biši", ktoré sa dajú voľne preložiť ako „tri diamanty“.[6] Spoločnosť sa v prvých rokoch svojej existencie zaoberala ťažbou uhlia a zo zisku boli postupne zakladané nové dcérske spoločnosti a divízie, takže názov Mitsubishi dnes môžete nájsť v odvetviach ako je výroba vlakov, lodí a lietadiel, papieru, skla, oleja a ďalej napr. v bankovom sektore alebo poisťovníctve.


Mitsubishi Lancer WRC

Počas druhej svetovej vojny vyrábala spoločnosť Mitsubishi bojová lietadlá pre Japonsko, vrátane známych Zer, ktoré sa podieľali na zničení Pearl Harboru. V povojnovom období mala firma veľké problémy a dochádzalo k hromadným prepúšťaniam a reštrukturalizáciám.

K založení spoločnosti Mitsubishi Motors, zaoberajúcou sa výrobou automobilov, však došlo už v roku 1917, kedy firma predstavila vozidlo Model A. Išlo o vôbec prvé sériovo vyrábané auto na území Japonska a bola to istá kópia talianskeho Fiatu Tipo 3. Ďalším, zaujímavejším vozidlom bol sedan PX33, ktorý mal ako prvý v Japonsku stály pohon všetkých kolies a bol určený pre vojakov.

K významnejšiemu povojnovému rastu došlo až v 60. rokoch 20. storočia. Úspech firmy bol založený na masovej produkcii sedanu Mitsubishi 500, ktorý sa dobre predával a pritiahol radu nových zákazníkov. V roku 1969 bola predstavená prvá generácia modelu Galant, ktorý podporil rast spoločnosti. Výsledkom expanzie bolo v roku 1970 založenie novej spoločnosti Mitsubishi Motors Corporation (MMC). Do prezidentského kresla bol dosadený Tomio Kubo, ktorý chcel zvýšiť export vytvorením medzinárodnej aliancie s niektorou úspešnou zahraničnou automobilkou.

Na tento projekt prikývol vtedajší americký kolos Chrysler a kúpil 15 percent akcií spoločnosti MMC. Mitsubishi Galant sa po kozmetických úpravách predával v Amerike ako Dodge Colt. MMC ďalej expandovalo i na európsky trh a úspech firmy dokladajú i výrobné čísla: v roku 1971 Mitsubishi produkovalo okolo 250 tis. vozidiel ročne a v roku 1978 to už bol takmer jeden milión.

V 80. rokoch 20. storočia sa situácia obracia a Chrysler musí kvôli svojim finančným problémom predať spoločnosti Mitsubishi kompletne celú austrálsku pobočku. Austrálska divízia Chrysleru sa premenováva na Mitsubishi Motors Australia Ltd (MMAL) a po japonskej finančnej injekcii sa následne stáva najväčším producentom automobilov v Austrálii. Na americký trh pod vlastným menom vstupuje Mitsubishi v roku 1982. Modely Tredia, Cordia a Starion predávalo v USA rovných 70 obchodných pobočiek v 22 štátoch.

V rokoch 1985-1986 bol v štáte Illinois postavený obrovský výrobný podnik Diamond-Star Motors (DSM). Na financovanie výdajov sa podieľal Chrysler rovnakým dielom ako Mitsubishi. Z tejto výrobnej linky vychádzali známe vozidlá, medzi ktoré patrí Mitsubishi Eclipse, Eagle Talon a Plymouth Laser. V roku 1988 vstúpila korporácia MMC na svetovú burzu a akcie tejto spoločnosti sa stali verejne obchodovateľnými (IPO). Chrysler zvýšil svoj podiel na 20 percent.

Nesmie zostať bez povšimnutia ani významné postavenie značky v motoristickom športe. Mitsubishi sa pokúsilo v 60. a 70. rokoch 20. storočia presadiť v okruhových pretekoch, ale medzi najvýznamnejšie úspechy patria rozhodne rally a šampionát WRC, kde už dlhšiu dobu jazdia vozidlá Mitsubishi Lancer WRC. Mitsubishi je tiež najúspešnejšou automobilkou v legendárnym vytrvalostným pretekoch Paríž-Dakar, kde zbiera vavríny s modelom Mitsubishi Pajero.

Automobily[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasná produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Staršie modely[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "Consolidated Financial Summary"
  2. "Investor Information as of March 31, 2012", Mitsubishi Motors website
  3. Corporate Profile Archivované 2011-09-27 na Wayback Machine, Mitsubishi Motors website, June 19, 2008
  4. World motor vehicle production OICA correspondants survey without double counts world ranking of manufacturers year 2011 [online]. . Dostupné online.
  5. History of Mitsubishi, Funding Universe (subscription required)
  6. "The Mitsubishi Mark", Mitsubishi.com

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]