Millennium Bridge (Londýn)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na Millenium Bridge.
Naľavo je City of London a Katedrála sv. Pavla
Pohľad na most z južného brehu Temže
Pohľad na most z Katedrály sv. Pavla

Millenium Bridge je oceľový visutý most pre peších ponad rieku Temžu. Nachádza sa v Londýne a spája brehy dvoch mestských častí, a to City of London a Bankside, v obvode Southwark. Nachádza sa medzi mostami Blackfriars Railway Bridge a Southwark Bridge.

Millenium Bridge bol prvým novým mostom cez rieku od dokončenia Tower Bridge v roku 1894.[chýba zdroj] Bol otvorený v roku 2000 a jeho vlastníkom a správcom je spoločnosť Bridge House Estates, dobročinný trust pod dohľadom Corporation of London.

Na jeho severnom konci sa nachádza Katedrála sv. Pavla a City of London School. Pri jeho južnom konci sa nachádza Shakespearovo Globe Theatre, galérie Tate Modern a Bankside Gallery.

Konštrukcia a dizajn mosta[upraviť | upraviť zdroj]

Dizajn mosta sa stal predmetom verejnej súťaže, ktorú v roku 1996 vyhlásila southwarkská radnica. Víťazom sa stal návrh spoločností Arup, Foster and Partners a sira Anthonyho Cara. Kvôli výškovým obmedzeniam a v snahe zlepšiť výhľad na City i na Tate Modern, bol most navrhnutý ako visutý a jeho závesné laná boli umiestnené pod úroveň chodníka, a teda je vlastná konštrukcia mosta veľmi nízka. Most je podopretý dvomi mostnými piliermi. Jeho celková dĺžka je 370 m, dĺžka hlavného rozpätia je 144 m a jeho šírka je 4 metre[1]. Laná sú napínané záťažou 2000 ton voči obom pilierom – dosť na to, aby most zniesol záťaž približne 5 tisíc ľudí.

História[upraviť | upraviť zdroj]

S výstavbou mosta sa začalo v roku 1998. Celkové náklady na jeho výstavbu dosiahli 18,2 milióna libier (približne 2,2 milióna libier nad pôvodný rozpočet). Most slávnostne otvorili s dvojmesačným oneskorením 10. júna 2000, ale kvôli neočakávaným bočným vibráciám musel byť most 12. júna uzavretý.

Kmity boli spôsobené veľkým počtom chodcov prechádzajúcich po moste. Most sa nachádza na rušnej pešej trase a počasie v deň otvorenia bolo veľmi priaznivé, čo ešte viac podnietilo ľudí k prechádzke po novom moste. Za prvý deň prešlo po moste 90 000 ľudí, pričom v jednom okamihu bolo na moste spolu 2000 chodcov. Pôvodné malé kmity mosta viedli chodcov k tomu, aby prispôsobili svoju chôdzu ich frekvencii, čo výrazne prispelo k zosilneniu otrasov. Tento jav viedol k tomu, že most získal prezývku „Wobbly Bridge“ (po slovensky trasľavý alebo vratký most). Pokusy obmedziť počet chodcov na moste viedli k vytvoreniu dlhých radov, ale kmitanie nezmiernili.

Otrasy boli spôsobené reakciou ľudí na pôvodné malé kmity mosta. S touto ľudskou podvedomou reakciou sa pri návrhu mosta nepočítalo. Pôvodné dohady, že tento jav bol spôsobený konštrukciou lán, boli vyvrátené – výskum dokázal, že takéto otrasy sa môžu vyskytnúť na akomkoľvek moste, ktorý má vhodnú rezonančnú frekvenciu. Problém bol odstránený nainštalovaním hydraulických tlmičov pre vertikálny i horizontálny smer. Táto úprava bola realizovaná v období od mája 2001 do januára 2002, počas ktorej bol most uzavretý pre verejnosť. Náklady na úpravy dosiahli sumu 5 miliónov libier. Po krátkom období testovania bol most opäť otvorený 22. februára 2002.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice londýnskeho metra:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Millennium Bridge [online]. Structurae. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 51°30′37″S 0°05′54″Z / 51,510173°S 0,098438°Z / 51.510173; -0.098438