Mimi wo sumaseba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ak nastražíte uši
Originálny názov 耳をすませば
Mimi wo sumaseba
Žáner animovaný
Štát Japonsko
Pôvodný jazyk japonský
Rok 1995
Spoločnosť Štúdio Ghibli
Filmový štáb
Réžia Yošifumi Kondo
Scenár Hajao Mijazaki
Herecké obsadenie

Mimi wo sumaseba (japonským písmom: 耳をすませば; doslovný preklad: "Ak nastražíte uši") je romantický animovaný film pre mládež z roku 1995, režírovaný Yošifumi Kondom a napísaný Hajao Mijazakim. Film je voľne založený na rovnomennej mange od Aoi Hiiragiho z roku 1989. Vo filme hrajú Yoko Honna, Issei Takahaši, Takahaši Tačibana, Šigeru Muroj, Šigeru Tsujuguči a Keidžu Kobajaši. Bol to prvý celovečerný film štúdia Ghibli, ktorý nebol režírovaný Hajao Mijazakim ani Isao Takahatom.

Mimo wo Šepot srdca je jediný film, ktorý Kondo režíroval pred jeho smrťou v roku 1998. Štúdio Gibli dúfalo, že sa Kondo stane následovníkom Mijazakiho a Takahatu. Bol to jediný celovečerný film, ktorý nebol režírovaný Mijazakim alebo Takahatom po dobu 7 rokov, až do roku 2002, keď Štúdio Ghibli vydalo film Mačka sa vracia. Film sa zameriava na jednu z veďľajších postáv Šepotu srdca, Baróna.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Počas produkcie filmu, pozadia vo fantazijnej časti boli nakreslené Naohisa Inoueom a drevorezba uväzneného huslistu bola vytvorená synom Mijazaku, Kaisuke Mijazakim, profesionálnym rezbárom.

Prijatie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1995 bol film Mimi wo sumaseba najzárobkovejší japonský film na domácom trhu. Film zarobil približne 3,15 miliárd jenov (cca 29 miliónov eur). Od filmových kritikov má film veľmi pozitívne ohlasy. Na Rotten Tomatoes má hodnotenie 94 %. Time Out London zahrnul Mimi wo sumaseba medzi 50 najlepších animovaných filmov.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Šizuku Tsukišima je 14-ročná študentka na juniorskej strednej škole, kam chodí aj jej najlepšia kamarátka, Juko Harada. So svojimi rodičmi a staršou sestrou žijú v Tokiu. Šizuku je knihomoľ a jedného dňa si všimne, že všetky knihy z knižnice, ktoré číta boli predtým požičané Seidži Amasawom. Počas nasledujúcich dní niekoľkokrát stretne študenta ich školy, ktorý sa neskôr predstaví ako Sejdži, no ktorého od začiatku nemá rada. Keď nájde Šizuku vo vlaku mačku, nasleduje ju a objaví starožitníctvo, ktoré patrí Širovi Nišimu. s mačacou soškou prezývanou “Barón”.

Neskôr v starožitníctve Šizuku zaspieva spolu so Sejdžim a Nišim “Take me home country roads”. Skamarátia sa potom ako Šizuku zistí že Sejdži je vnuk Nišiho. Sejdži chce nasledovať svoj sen o tom, že bude profesionálny rezbár huslí a preto odchádza do Kremony v Taliansku. Predtým ako odíde na dvojmesačný študijný program ale povie Šizuku ako veľmi obdivuje jej talent. Šizuku si nepripadá dosť dobrá a preto aby sa dokázala, rozhodne sa preukázať svoj talent napísaním knihy. Spýta sa Nišiho či môže použiť Baróna ako postavu v jej knihe a on jej to dovolí pod podmienkou že bude prvý, kto ju prečíta. Šizuku sa stráca v písaní a háda sa so setrou a rodičmi kvôli jej upadajúcim známkam. Potom ako dokončí príbeh ho dá prečítať Nišimu, ktorý ju povzbudí aby písala ďalej.

Šizuku sa rozhodne že chce pokračovať v štúdiu na strednej škole. Ďalší deň ráno stretne Sejdžiho na bicykli, ktorý sa vrátil o deň skôr z Korony. Spolu dôjdu na miestnu výhliadku kde pozorujú východ slnka. Sejdži jej vyzná lásku a navrhne svadbu niekedy v budúcnosti, čo Šizuku nadšene prijme.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Whisper of the heart na anglickej Wikipédii.