Mníšek nad Popradom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mníšek nad Popradom
obec
Kostol povýšenia sv. kríža
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský kraj
Okres Stará Ľubovňa
Región Spiš
Nadmorská výška 350 (+/- 20 m) m n. m.
Súradnice 49°24′53″S 20°43′01″V / 49,4146°S 20,7169°V / 49.4146; 20.7169
Rozloha 17,79 km² (1 779 ha) [1]
Obyvateľstvo 596 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 33,5 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1323
Starosta Peter Žemba[3] (KDH)
PSČ 065 22
ŠÚJ 526908
EČV (do r. 2022) SL
Tel. predvoľba +421-52
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad

Mníšek nad Popradom 126 065 22 Mníšek nad Popradom

E-mailová adresa obecmnp@stonline.sk
Telefón +421 52 439 51 23
Fax +421 52 439 51 23
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Mníšek nad Popradom
Webová stránka: mniseknadpopradom.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Mníšek nad Popradom je obec na Slovensku v okrese Stará Ľubovňa.

Časti obce[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kače
  • Medzibrodie
  • Mníšek
  • Pilhov
  • Pilhovčík

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Obec leží v severnej časti Ľubovnianskej vrchoviny, v údolí hraničnej rieky Poprad tvoriacej hranicu s Poľskom.

Katastrálne územie obce má rozlohu 1793 ha, čím sa radí medzi stredne veľké obce okresu a svojím členitým vrchovinným až hornatým reliéfom, ktorý je tvorený horninami magurského flyšu, patrí k horským a podhorským oblastiam. Väčšina obce je zalesnená ihličnatým alebo zmiešaným lesom. Stred obce leží v nadmorskej výške 390 m, v chotári obce je to v priemere 380 až 932 m. Priemerná ročná teplota je okolo 6 ºC.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Dnešná obec vznikla zlúčením častí Mníšek, Kače, Medzibrodie, Pilhov a Pilhovčík. Kedysi tu katastrálne patrila aj časť Krendžeľovka, ktorá je v súčasnosti už vyľudnená. Prvá písomná zmienka o obci je zachovaná v metácii hradného panstva Plaveč z roku 1323. Hovorí sa v nej o pustovni - heremita, čo svedčí o tom, že na území osady sídlili pustovníci (locus heremitorii). Pravdepodobne išlo o eremitov - benediktínsky rád, ktorý v tejto oblasti šíril kresťanstvo. Tento kláštor sa spomína aj v listinách z rokov 1338 a 1364. V blízkosti pustovne ležiacej na ceste do Poľska vznikla začiatkom 14. storočia osídlením staršej osady na základe valašského práva obec, ktorá po pustovníkoch dostala pomenovanie Heremitaris. Od roku 1364 bola známa ako Heremita a v roku 1786 bol jej názov zmenený na Mniszek. Osada patrila k Ľubovnianskemu panstvu, ktoré bolo v rokoch 1412 - 1772 dané do zálohy spolu s ďalšími 13 spišskými mestami poľskému kráľovi Vladislavovi II. Jagelovi. Po návrate zo zálohu panstvo spravoval erár. Ešte v priebehu prvej polovice 16. storočia osadu doosídlili obyvatelia valašského (najskôr zmiešaného rusínskeho a rumunského) pôvodu. Koncom 16. a začiatkom 17. storočia sa na Ľubovnianskom panstve rozšírilo kopaničiarske osídlenie, ktoré spôsobilo, že aj v okolí Mníška vzniklo viacero osád (foľvarkov), medzi nimi aj Medzibrodie, Káče, Pilhov a Pilhovčík. V priebehu ďalších storočí si kopaničiari zachovali roztratenú sídelnú štruktúru, ktorej dôkazom je aj vznik ďalších usadlosti ako je Skalná, Brestovky, Pšimjarek, Kalembovka, Polana a pod. Živili sa hlavne pastierstvom, roľníctvom a drevorubačstvom. Osady, ktoré v súčasnosti tvoria podstatnú časť obce, sa rozprestierajú pri rieke Poprad, ktorá obcou preteká a vlieva sa do rieky Dunajec. Keďže rieka Poprad v minulosti menila často svoje koryto, boli podľa toho vybudované aj osady a jednotlivé usadlosti obce.

Do 18. storočia sa Káče a Pilhov sú samostatné obce s vlastným richtárom a obecnými pečaťami. Pilhov sa začal spomínať v roku 1808. Do počtu obyvateľstva bol rovnocenným s obcou Mníšek a v niektorých rokoch ju aj predstihol.

Mníšek sa stal dôležitou tridsiatkovou stanicou smerom do Poľska. Bol tu majer a hostinec pre pocestných. Význam obce spočíval v minulosti najmä v tom, že tadiaľto viedla dôležitá dopravná tepna, tzv. Jantárová cesta, ktorá spájala vtedajšie Uhorsko s Poľskom a viedla až na Balkán. Hlavná trasa tejto cesty viedla cez Levoču, Jakubany, Starú Ľubovňu, Mníšek z Balkánu do Poľska.

V 19. storočí bola v obci postavená vysoká pec na tavbu železnej rudy, dovážanej z obce Jakubany, ktorú postavil majiteľ Karol Hayssl - podnikateľ, uznávaný hutnícky odborník cudzieho pôvodu, ktorý prenajímal viacero železiarni na Slovensku. Vysoká pec začala svoju prevádzku dňa 21. júla 1856. Dôvodom výstavby bol dostatok dreva v okolí. Majiteľ tento podnik prevádzkoval až do roku 1867, kedy prevádzka železiarne skončila. Jej činnosť nahradila malá skláreň, neskôr garbiareň do roku 1875 a gátrová píla.

Na prelome 19. a 20. storočia boli už Kače, Krendžeľovka a Medzibrodie súčasťou Mníška. Pilhov si udržal samostatnosť až do roku 1960, kedy spolu s Pilhovčíkom splynul administratívne s Mníškom.

Ani obec Mníšek nad Popradom nebola v minulosti výnimkou v sťahovaní obyvateľov. Najväčšie vysťahovalectvo bolo po roku 1960, t. j. po zrušení okresu Stará Ľubovňa, keď bol aj uzatvorený hraničný priechod do Poľska. Vytvoril sa okres Poprad, čo obyvateľom obce veľmi zťažilo každodenný život vzhľadom na pomerne veľkú vzdialenosť do okresného mesta (70 km), čo spôsobilo rapídne zníženie životnej úrovne obyvateľstva. Po obnovení okresu Stará Ľubovňa v roku 1968 bol hraničný priechod do Poľska znovu otvorený.

Obec Mníšek nad Popradom až do roku 2007 mala významné postavenie s prihliadnutím na existujúci hraničný priechod do Poľska, ktorý bol obnovený v roku 1971, predovšetkým pre osobné cestné motorové vozidlá.

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rímskokatolícky Kostol povýšenia sv. kríža, trojloďová neorománska stavba s polkruhovým ukončením presbytéria a vežou tvoriacou súčasť jej hmoty, z obdobia okolo roku 1900. Stojí na mieste staršieho kostola postaveného koncom 80. rokov 18. storočia. Pôvodný kostol bol počas veľkej povodne v roku 1813 zničený. Zariadenie súčasnej stavby pochádza z doby vzniku stavby, ľavý bočný oltár Ružencovej Panny Márie má oltárny obraz od Jozefa Hanulu, pravý Povýšenia sv. kríža od viedenského maliara F. Staudingera.[4] Kostol je zasvätený sviatku povýšenia svätého kríža, ktorý sa slávi 14. septembra, keď sa v tunajšej obci koná kresťanská slávnosť tzv. odpust. V obci sa traduje a v staršej literatúre aj uvádza, že tu existoval kláštor, ktorý bol neskôr prestavaný na kaštieľ. Neexistujú však žiadne dôkazy na potvrdenie tejto verzie, existujúce ruiny pravdepodobne patrili starej tridsiatkovej stanici, čo s reminiscenciou na prítomnosť pustovníkov - mníchov mohlo viesť k interpretácií tejto budovy ako budovy kláštora. Fasády kostola sú členené polkruhovo ukončenými oknami s profilovanými záklenkami. Veža vyrastá zo štítového priečelia vo forme rizalitu. Je ukončená trojuholníkovými štítmi s oblúčkovým vlysom a ihlancovou helmicou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. Mníšek nad Popradom - Kostol Povýšenia sv. Kríža [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]