Monokultúra (poľnohospodárstvo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Monokultúra je:

  • porast kultúrnej rastliny (poľnohospodárskej plodiny alebo umelo založených či obnovených stromov) tvorený len jedným druhom alebo kultivarom
  • dlhodobé pestovanie jednej kultúrnej rastliny na jednom pozemku
  • Monokultúra je poľnohospodárska prax výroby alebo pestovania jednej plodiny, rastliny alebo živočíšnych druhov, odrôd alebo plemien naraz na poli alebo v poľnohospodárskom systéme. Polykultúra, kde sa pestuje viac ako jedna plodina v rovnakom priestore súčasne, je alternatívou k monokultúre. Monokultúra, ktorá sa široko používa v priemyselnom poľnohospodárstve aj v ekologickom poľnohospodárstve, umožnila zvýšiť účinnosť výsadby a zberu úrody a súčasne zvýšiť riziko vystavenia chorobám alebo škodcom. Toto je lacný spôsob duplikácie produkcie.
    Nepretržitá monokultúra alebo monokultúra, kde poľnohospodári pestujú ten istý druh rok čo rok, môže viesť k rýchlejšiemu hromadeniu škodcov a chorôb a potom k ich rýchlemu šíreniu v prípade, keď je jednotná plodina náchylná na patogén. Monokultúry trvaliek, ako napríklad africký palmový olej, cukrová trstina a borovica, môžu viesť k environmentálnym problémom. Diverzita sa môže pridať ako v čase, tak ako pri striedaní plodín alebo postupnosti, tak aj v priestore s polykultúrou.