Montana (trieda lodí)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Umelecké zobrazenie.
Model.
Drevený model, pohľad zozadu.

Trieda Montana bola nikdy nepostavená trieda bojových lodí USA. Nazvaná bola po prvej plánovanej jednotke.

Vychádzala z triedy Iowa, avšak mala byť pomalšia, ale dlhšia a lepšie pancierovaná, a mala mať viac diel hlavného kalibru. Naplánovaných bolo päť jednotiek ešte počas druhej svetovej vojny. Avšak zmeny počas vojny mali za následok zrušenie v prospech lietadlových lodí, ešte pred začiatkom výstavby.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Námorníctvo navrhlo výstavbu všetkých piatich jednotiek pred rokom 1940 v rámci programu "Two Ocean Navy" (dve oceánske námorníctva), schválená bola výstavba v roku 1941. Boli to posledné bojové lode ktorých výstavba bola v USA schválená. Pridelené mali označenia BB-67 až BB-71.

Mená lodí a názvy lodeníc, v ktorých mali byť postavene:

Dokončením triedy Montana spolu so zrušenými dvoma jednotkami triedy Iowa by znamenalo, že by USA mala 17 nových bojových lodí postavených po roku 1940, čo bolo viac, ako všetky ostatné krajiny dohromady. Jednotky triedy Montana by tak boli jediné postavené plavidlá, ktoré by sa vyrovnali japonským gigantom triedy Jamato čo do veľkosti a palebnej sily. USA totiž ako jediné mali možnosti postaviť túto triedu, naproti tomu nemecké námorníctvo s plánovanou triedou H v rámci plánu Z a japonské námorníctvo s plánovanou triedou Super Jamato mali len malú šancu na realizáciu.

Keďže požiadavky boli na zvýšenie počtu lietadlových lodí, obojživelných a protiponorkových plavidiel bolo rozhodnuté v rámci kapacít, uprednostniť tieto projekty (máj 1942). V júli 1943, keď už bolo jasné, že bojové lode, nebudú hrať prím na mori bola rozhodnuté o zrušení výstavby nových bojových lodí ako triedy Montana, tak i zvyšných dvoch jednotiek triedy Iowa. Takže namiesto jednotiek triedy Montana sa poslednými realizovanými jednotkami bojových lodí USA stali prvé štyri jednotky triedy Iowa.

Zrušenie stavby triedy Montana malo za následok, že 41. štát (z vtedajších 48.) Montana bol jediným, na počesť ktorého nebola postavená žiadna bojová loď v modernej ére bojových lodí (1906-1946), keďže USS Montana (BB-67) bola druhou bojovou loďou modernej éry tohto mena, ktorá bola zrušená.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

So štandardným výtlakom 60 500 BRT bola skoro o tretinu dlhšia ako trieda Iowa, a bola by najväčšia postavená bojová loď v USA až do stavby lietadlových lodí triedy Forrestal, prvých "superlietadloviek"

Jednotky mali byť vyzbrojené 16" (406 mm) Mark VII cal. delami hlavného kalibru, o tri viac ako jej sesterská trieda Iowa. Tým by sa stali najlepšie vyzbrojenými loďami s hmotnosťou bočnej salvy 14 640 kg, oproti 13 013 kg pre Yamato.

V podvodnej časti boli použité po prvýkrát nové postupy. Pancierová ochrana nad hladinovej časti bola odolná voči 356 mm "superťažkým" protipancierovým granátom o váhe 1 220 kg (oproti predchádzajúcim triedam, ktoré odolávali ťažkým granátom o váhe 1 020 kg). Trieda Montana bola jediná trieda bojových lodí, ktorá by bola odolná voči týmto granátom.

Rýchlosť triedy sa však vrátila na úroveň tried North Carolina a South Dakota ktorá bola len 28 uzlov (52 km) oproti trieda Iowa s rýchlosťou 33 uzlov (61 km).

Vzhľadom na nižšiu rýchlosť by však bolo zotrvanie v službe po dokončení bolo diskutabilné, pretože aj moderné triedy postavené po roku 1940 s touto rýchlosťou boli dva roky po vojne vyradené z námorníctva a zošrotované, alebo sa z nich stali múzeá. Jedinú výnimku tvorila trieda Iowa a USS Alabama (BB-60) z triedy South Dakota ktorá bola presunutá do rezervy a vyradená až v roku 1962, a následne v roku 1964 premenená na múzeum.

Vzhľadom na predĺženie až o tretinu oproti triede Iowa jednotky triedy Montana nemohli použiť Panamský kanál, čím bola znížená možnosť operatívne presúvať plavidlá medzi Atlantikom a Pacifikom, preto sa US Navy rozhodla rekonštruovať Panamský kanál. Po skončení vojny, keď bolo jasné, že plavidlá nebudú postavené sa od prebudovania Panamského kanálu upustilo.

Aj keď trieda Montana nebola nikdy postavená jej design bol použitý ako modelový pre tiedu lietadlových lodí Midway.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Bojové lode: Trieda Montana
Predchádzajúca trieda: Iowa Nasledujúca trieda: nebola
Montana · Ohio · Maine · New Hampshire · Louisiana