Moratoc (kmeň)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Moratoc bol kmeň domorodých indiánov zo Severnej Karolíny. Význam kmeňového názvu nie je známy. Kmeň patril do Algonkínskej jazykovej rodiny.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Kmeň Moratoc žil na severnom brehu rieky Roanoke v Severnej Karolíne. Moratokovia boli jazykovo príbuzní s kmeňmi Chowanoc, Hatteras, Pamlico, Weapemeoc a s kmeňmi z konfederácie Powhatan. Hlavná dedina niesla rovnaký názov, ako mal samotný kmeň, čiže Moratoc. O ich počte sa vie len toľko, že ich bolo veľa. Kultúrne patrili k indiánom severovýchodných lesov.

Moratokovia boli poľnohospodársky kmeň lovcov, zberačov a rybárov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Kmeň Moratoc je známy len z rozprávania Raleighovej expedície. Prvý kontakt s kmeňom mal ale Ralph Lane už v roku 1585, keď cestoval popri rieke Roanoke. V tom čase Ralph Lane narazil na ich opustené dediny. Moratokovia boli kmeň, ktorý odmietal viesť styk s Angličanmi. Boli spojencami s kmeňmi Pamlico, Coree, Chowanoc, Hatteras, Machapunga, Secotan, Weapemeoc, Pasquotank, Perquiman a Poteskeet. Tieto skupiny žili na Atlantickom pobreží v severovýchodnej časti Severnej Karolíny a juhovýchodnej časti Virgínie. Moratokovia zanikli v toku dejín. Ako u mnohých kmeňov ani u kmeňa Moratoc sa ale nevie kedy a akým spôsobom. Ich osud je tak neznámy.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Moratoc Indians

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]