Mornár olivový

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mornár olivový
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Aipysurus laevis
Lacépède, 1804
Synonymá
Hypotropis jukesii Gray, 1846
Aipysurus fuliginosus Duméril, Bibron & Duméril, 1854
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Mornár olivový (lat. Aipysurus laevis) je jedovatý morský had z čeľade koralovcovitých. Je jedeným z najbežnejších morských hadov a jeden zo šiestich druhov hadov, ktoré žijú na útesoch a v plytkých vodách na pobreží severnej Australázie.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Tento morský had dosahuje v dospelosti dĺžku 1 až 2,2 metra a váži do 3 kilogramov. Má sploštený chvost, valcovité telo a zväčšené brušné šupiny, čo je poznávací znak hadov tráviacich na súši nejaký čas (v tomto prípade ide skôr o výnimku). Hoci má krátke zuby oplýva účinným jedom.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Mornár olivový obýva koralové útesy, ústia riek a plytké pobrežné vody. Vyskytuje sa na východe Indického oceánu a na západe Tichého oceánu, od západu Austrálie po Novú Kaledóniu.

Správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Žije iba vo vode, kde sa živí rybami. Potravu loví v prasklinách a štrbinách veľkých koralov. Zdržiava sa zvyčajne na malom teritóriu a do otvorenej vody sa vydáva len po zotmení. Je zvedavý, často sa približuje k potápačom.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento druh rodí živé mláďatá. Gravidita trvá 9 mesiacov a po nej sa narodí päť mláďat. Mláďatá sú po narodení veľké ako ľudský prst a od dospelých jedincov sa líšia sfarbením. Sú tmavé s kontrastnými svetlými pruhmi, dospievaním sa toto sfarbenie postupne stráca.

Poddruhy[upraviť | upraviť zdroj]

Rozoznávame 2 poddruhy mornára olivového:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]