Mostná ulica (Nitra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mostná
ulica/námestie
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Nitra
Mestská časť Staré mesto
Štvrť Predmostie
Súradnice 48°18′57″S 18°05′28″V / 48,315883°S 18,091206°V / 48.315883; 18.091206
Dĺžka 800 m
PSČ 949 01
Začína na Ďurková
Končí na Napervillská
Map
Poloha v rámci Nitry (interaktívna mapa)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Pohľad od Kmeťkovej ulice na križovatku s Mostnou ulicou v roku 2008
Areál bývalej "Ferrenitky" na Mostnej ulici

Mostná ulica je ulica v Nitre nachádzajúca sa v Starom meste. Je dvojprúdová s mimoúrovňovými chodníkmi pre peších na oboch stranách v celej dĺžke. Začína v križovatke ulíc Farská a Ďurková a končí v kruhovom objazde s ulicami Napervillská a Nábrežie mládeže. Ústia do nej ulice Kmeťkova, Podzámska, Wilsonovo nábrežie a Parkové nábrežie a taktiež Svätoplukovo námestie.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica patrí medzi najvyťaženejšie v rámci mesta, a to najmä preto, že spája mestské časti Párovce a Zobor a je jednou z najvýznamnejších spojníc juhozápadnej a severovýchodnej časti mesta. Nachádza sa na nej jeden kruhový objazd s ulicami Wilsonovo nábrežie a Parkové nábrežie a jedna svetelná križovatka s ulicami Farská a Ďurková. Nachádza sa na nej taktiež Zoborský most prekonávajúci rieku Nitra.

Po ulici premávajú linky mestskej hromadnej dopravy č. 1, 6, 7, 9, 10, 17, 26, 27 a 30 a nachádzajú sa tu zastávky Predmostie a Divadlo Andreja Bagara. Je tu niekoľko stanovíšť taxislužieb.

Parkovanie na ulici je povolené pozdĺžne na vyhradených platených parkovacích miestach. Celá ulica je zaradená v 1. okruhu.[1]

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

Na ulici sa nachádzajú viaceré historické budovy. Najvýraznejším stavebným zásahom počas socialistickej éry bolo vybudovanie 4 a 5 poschodovej bytovej zástavby v blízkosti Podzámskej ulici. V posledných rokoch pribúda kontroverzná moderná zástavba v okolí Svätoplukovho námestia.

Najvýraznejšou stavbou je budova Divadla Andreja Bagara z roku 1992. Nachádza sa tu taktiež známy "Cheese house" nominovaný na cenu za architektúru CE∙ZA∙AR. V tesnej blízkosti Mostnej ulice sa nachádza aj rozostavaná stavba obchodného centra City Park.

Nočný život[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica je známa svojim čulým nočným životom. Na jednom mieste sa tu nachádza vyše 30 diskoték, krčiem, kaviarní, klubov, herní, fastfoodov či pubov, čo spôsobuje každodenné porušovanie verejného poriadku a často aj výtržnosti, ktoré už v minulosti ústili do niekoľkých úmrtí. V januári 2014 zomrel 22-ročný muž po bitke pred jedným z podnikov[2], v máji 2009 bol zas zabitý muž tureckého pôvodu taktiež pred jedným z podnikov[3]. Na križovatke s Farskou ulicou došlo v rokoch 2012 a 2013 k niekoľkým incidentom medzi extrémistami združujúcimi sa v podniku Walhala a zákazníkmi a majiteľom podniku Mariachi, kde sa oba podniky nachádzali. Toto vyústilo k bitke v októbri 2013, ktorá zarezonovala vo viacerých slovenských aj zahraničných médiach[4]. Počas tzv. "silných dní" (utorok, streda, piatok a sobota) je tu po incidente z roku 2014 zabezpečený počas celej noci aj non-stop monitoring hliadkami policajného zboru a mestskej polície.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]