Motonari Móri

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Motonari Móri
významný daimjó obdobia Sengoku
významný daimjó obdobia Sengoku
Narodenie16. apríl 1497
Hrad Suzuo, provincia Aki
Úmrtie6. júl 1571 (74 rokov)
Hrad Jošidakórijama, provincia Aki
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Motonari Móri
Znak (mon) klanu Móri.

Motonari Móri (jap. Móri Motonari – 毛利 元就) bol významný daimjó na západe regiónu Čúgoku v období Sengoku, ktorý žil v 16. storočí (16. apríl 1497 - 6. júl 1571).

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Móri sa narodil ako Šodžumaru na malom panstve v provincii Aki v roku 1497. Traduje sa, že sa narodil na hrade Suzuo, z ktorého pochádzala jeho matka. Jeho otec Hiromoto Móri sa vzdal vedenia klanu v roku 1500 a presunul sa do hradu Tadžihi-Sarugake spolu s Motonarim. Motonariho starší brat Okimoto Móri sa stal jeho následníkom. V roku 1506 Hiromoto zomrel v dôsledku nadmerného pitia. Šodžumaru zostal na hrade Sarugake. V roku 1511 sa Šodžumaru stáva oficiálne dospelým a prijíma meno Motonari.

Následníctvo v klane[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1516 Okimoto zomiera. Okimotov syn Kómacumaru sa stáva jeho následníkom vo vedení klanu a Motonari sa stáva jeho ochrancom. Kómacumaru zomiera o osem rokov neskôr v roku 1523 a Motonari sa stáva jeho následníkom.

Rozšírenie územia[upraviť | upraviť zdroj]

Zovretie medzi silnými klanmi Amago a Óuči nútilo Motonariho vládnuť s nutnou dávkou diplomacie a šetrného využívania sily. Vďaka vynikajúcemu strategickému mysleniu dokázal obratne využiť svoje schopnosti a oba klany pokoriť. Keď sa k úspechom neskoršie pridala porážka klanu Ótomo z provincie Bungo, jeho západnej hegemónií v Čúgoku nestálo ceste už nič.

Motonari mal troch synov, ich mená sa zapísali do histórie. Takamoto Móri, Motoharu Kikkawa i Takakage Kobajakawa boli vychovávaní tak, aby dokázali spoločne udržať silné postavenie Móriov. Demonštroval túto filozofiu na svojom šípe. Každého syna donútil zlomiť jeden šíp. Potom to isté museli zopakovať s tromi šípmi naraz. V druhom prípade šípy nedokázali zlomiť, čím je vysvetlené, prečo je dôležité, aby všetci traja držali pri sebe.

Najstarší syn, Takamoto, bohužiaľ zomrel po rýchlo prebiehajúcej chorobe (alebo otrave), v priebehu svojho ťaženia proti klanu Amago. Kvôli tomu sa nestal Motonariho nástupcom a tento post pripadol Takamotovu synovi Terumotovi. Nahnevaný a rozhorčený Motonari nechal popraviť a zlynčovať všetkých, ktorí mohli byť za Takamotovu smrť zodpovední.

Motonari mal celkom deväť synov a dve dcéry. Štyri deti (včítane vyššie uvedených troch synov) mal so svojou ženou Мii-no-katou (niekedy tiež Mjókjú), tri deti so ženou z klanu Nomi a štyri so ženou z klanu Mijoši.

Motonari Móri v beletrii[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri Ľudia z obdobie Sengoku v populárnej kultúre.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Motonari Móri na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).