Muškárenie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Muškár v „akcii“

Muškárenie je forma rybárčenia, ktorá spočíva v napodobení mušiek, ktorými sa živia ryby. Formou muškárenia je možné chytiť rôzne druhy rýb. Na slovenských riekach sa pomocou tohto typu rybárčenia chytajú lipne, pstruhy, aj iné druhý rýb ako jalec hlavatý a výnimočne sa môže dať oklamať aj malá hlavátka podunajská.

Podľa použitej techniky sa muškárenie rozdeľuje do nasledovných skupín:

  • Muškárenie so suchou muškou  – je to takzvaný lov na sucho. Pri tomto spôsobe sa nástraha čiže muška plaví po hladine vody, preto je potrebné ju pravidelne sušiť, aby po každom nahodení plávala. Pohyb, ktorým sa muška suší, sa dá prirovnať k bičovaniu na prázdno. Ďalej sú rôzne pomôcky na to, aby nástraha plávala lepšie a to rôzne typy mastí ktoré jej nedovolia rýchlo sa zmočiť. Pre zmienku stoji spomenúť kačaciu masť. Neskôr prišiel na trh silikónový sprej. V prvom rade je jeho aplikácia na mušku podstatne jednoduchšia a po správnom aplikovaní vydrží podstatne dlhšie ako iné prostriedky. Tento spôsob je pre veľa rybárov nenahraditeľný a to preto lebo rybár vidí rybu priamo ako loví jeho nástrahu. Tento spôsob bol vlastne zrodom celého muškárenia. Stále viac a viac sa zdokonaľuje a to v technikách a hlavne v spektre mušiek ktoré sa čím ďalej tým viac približuju k reálnym muškám.
  • Muškárenie s mokrou muškou – je to spôsob muškárenia podobný predchádzajúcemu, ale muška sa pohybuje tesne pod hladinou. Tento variant rybári preferujú menej a to možno z toho dôvodu, že rybár nevidí rybu, keď zoberie nástrahu ako to je pri love na sucho. Napriek tomu v niektorých obdobiach a to hlavne na jar sa táto metóda používa na lov pstruha a ako nástraha sa používa „muška“ ktorá napodobňuje malú rybku takzvaný stímer.
  • Nymfovanie je to prakticky typ muškárenia ako predchádzajúci s tým rozdielom že tu je nástrahou nymfa alebo iná forma larvy. Nymfa sa pohybuje tesne pri dne, na čo slúži takzvaná záťažovka. Je to nymfa ktorá ma za úlohu zaťažiť ostatne nymfy na náväzci, aby boli pri dne. Je to veľmi obľúbená metóda, lebo je jednou z najúspešnejších metód a to hlavne vtedy, keď ryby nezbierajú hmyz ktorý pláva na hladine, ale opačne.

Podľa miesta lovu sa rozlišuje:

  • Muškárenie na jazere
  • Muškárenie na rieke

Výbava na muškárenie[upraviť | upraviť zdroj]

Pekné miesto

Muškárenie je taký špecifický spôsob rybolovu, že muškársky prút, navijak a šnúru nemožno nahradiť ničím podobným z oblasti rybárstva.

Prút[upraviť | upraviť zdroj]

Muškársky prút je zväčša skladací a to z dvoch alebo viacerých častí. Sú aj teleskopické muškarské prúty, ale to len zriedka. Prút sa vyberá podľa typu šnúry, ktorá má tiež svoju stupnicu. Hlavné je, aby sa hodnota prúta zhodovala s hodnotou šnúry. To zaručí správnu akciu prútu. V minulosti sa prúty vyrábali zo štiepaného bambusu a tonkinu. Neskôr sa vyrábali zo sklených vlákien spevnených polyesterovými živicami. Dnes sa vyrábajú z grafitových vlákien spájaných zdokonalenými tmeliacimi živicami. Grafitové prúty sú oveľa ľahšie ako sklolaminátové, majú dokonalú akciu. Ich drobným nedostatkom je ich krehkosť.

Navijak[upraviť | upraviť zdroj]

Oproti klasickému navijaku má muškársky navijak iný spôsob navíjania šnúry. Pri muškárení sa navíja šnúra oveľa menej ako u klasického rybárčenia. Klasické muškárske navijaky majú jednoduchší princíp navíjania. Muškársky navijak má menej mechanických prevodov a preto má aj menej ložísk ako klasický navijak. Pri výbere navijaka treba zhodnotiť hmotnosť navijaka pre jeho dobré vyváženie s prútom. Existujú aj automatické muškárske navijaky, ich nevýhodou je vyššia hmotnosť, ale manipulácia so šnúrou je podstatne rýchlejšia. Uloženiu navijaka je prispôsobená rúčka muškárskeho prúta, to podmieňuje rozloženie ťažiska, ale aj bezproblémovú manipuláciu s muškárskou šnúrou.

Šnúra[upraviť | upraviť zdroj]

Pri muškárení sa používa šnúra preto, aby sme veľmi ľahké mušky dokázali hodiť do potrebnej vzdialenosti práve vďaka hmotnosti šnúry.. Šnúry sa vyrábajú v rôznych farebných vyhotoveniach, no najviac sa používajú vyhotovenia v rôznych odtieňoch zelenej, šedej, žltej, bielej, oranžovej a červenej farby. Šnúra je na konci zakončená muškárskym nadstavcom a náväzcom, tvoreným rybárskym vlascom z nylonu. Keďže ide o veľmi jemnú rybolovnú techniku, používajú sa rybárske vlasce o veľmi malých priemeroch. Ďalšou z vlastností muškárskej šnúry je jej hmotnosť, ktorá sa udáva v stupnici AFTMA. Jej stupnica sa pohybuje od 1 – 15. Je dôležité mať šnúru s rovnakým AFTMA, ako má prút..

Podľa tvaru sa muškárske šnúry delia na :

  • obojstranne zúžené (bikónické) DT (Double Taper)
  • jednostranne zúžené (raketové) ST (Single Taper, Shooting – Taper)
  • torpédovité (kyjovité) WF (Weight Forward)
  • rovnobežné (paralelné) L (Level)

Podľa toho, ako sa šnúry správajú na vode, sa delia na :

  • plávajúce F (Floating Line)
  • potápavé S (Sinking Line)
  • prispôsobivé I (Intermediate Line)
  • plávajúce s potápavým koncom SF (Sinking – floating Line)

Muškárenie na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku je viac rozšírene muškárenie na rieke ako na jazere. Je to dané výskytom riek a jazier na Slovensku. Rieky na Slovensku po ktorých je najväčší záujem na muškárenie sú napríklad:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému muškárenie

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]