Mushroom Records

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mushroom Records
Materská
spoločnosť
Mushroom Group (1972 – 1997)
Warner Bros. Records (2005 – 2009)
Založené 1972
Zakladateľ Michael Gudinski, Ray Evans
Distribúcia
pod značkou
EMI Records (V Spojenom kráľovstve)
Žáner pop, rock
Krajina pôvodu Spojené kráľovstvo
Miesto/ mesto Melbourne, Austrália
Oficiálna
webstránka
www.wmg.com

Mushroom Records bola austrálska nezávislá nahrávacia spoločnosť, ktorá bol založená v roku 1972 v Melbourne.

Nahrávacia spoločnosť Mushroom Records publikovala a distribuovala množstvo diel úspešných nezávislých austrálskych umelcov. Expandovala aj na medzinárodnej úrovni, kým sa v roku 1988 nezlúčila so spoločnosťou Festival Records. Spoločnú značku Festival Mushroom neskôr získal vydavateľský gigant Warner Bros. Records, ktorý ju viedol medzi rokmi 2005 až 2010.

Zakladateľ Mushroom Records, Michael Gudinski, je v súčasnosti lídrom firmy Mushroom Group, ktorá je najväčšou nezávislou zábavnou spoločnosťou v Austrálii.

Stručná história[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť začala vydaním koncertného trojalbumu, ktorý bol v roku 1973 nakrútený na podujatí Sunbury Pop Festival. Počas počiatočných rokov existencie mali podpísané nahrávacie zmluvy s mnohými vtedy dôležitými austrálskymi umelcami ako boli Madder Lake, Ayers Rock a MacKenzie Theory. V prvých dvoch rokoch sa spoločnosť Mushroom Records pretĺkala s ťažkosťami. K prelomu došlo potom ako v roku 1975 vydali kapele Skyhooks ich debutový album Living in the 70's, ktorý sa stal vo svojej dobe historicky najlepšie predávaným LP Austrálie. V tom čase prehovorili Gudinského aby podpísal kontrakt s novozéladskou skupinou Split Enz. V prvých rokoch mala táto kapela rozpačité odozvy, no v roku 1980 vydala album True Colours s hitovým singlom „I Got You“, ktorý preslávil Neila Finna (vedúcu osobnosť kapely Crowded House).[1]

V priebehu ďalších rokov mala spoločnosť Mushroom Records zmluvy s monhými ďalšími úspešnými umelcami, medzi ktorými sú napríklad Jason Donovan, The Saints, Kylie Minogue, Muse, Peter André, Garbage, Dannii Minogue, Nelly Furtado a mnohí iní.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mushroom Records Pty. Ltd. [online]. [Cit. 2013-11-13]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mushroom Records na anglickej Wikipédii.