Muzeografia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Termín muzeografia (lat. museographia), ktorý sa objavil už v 18. storočí (Nickel, 1727), je starší ako pojem muzeológia.

V súčasnosti je muzeografia definovaná v podstate ako praktická alebo aplikovaná podoba muzeológie, to znamená súbor techník vyvinutých pre naplnenie múzejných funkcií, zvlášť potom súvisiacich s plánovaním a vybavením múzejných priestorov, s uchovávaním, reštaurovaním, bezpečnosťou a vystavovaním. Na rozdiel od termínu muzeológia bol tento termín dlho používaní pre označenie praktických aktivít spojených s múzeom. Pojem je pravidelne používaní vo frankofónnom svete, zriedkavo však v krajinách, v ktorých sa hovorí po anglicky, kde je uprednostňované vyjadrenie "museum practice". Veľa muzeológov zo strednej a východnej Európy používalo termín "aplikovaná muzeológia", čo je praktická aplikácia techník, ktoré vychádzajú zo štúdia muzeológie, čo je veda vo fáze vývoja.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • ANDRÉ DESVALLÉES, FRANCOIS MAIRESSE a kol. Základní muzeologické pojmy. Brno: Technické múzeum v Brne, 2011, Translation LightPoint, s.r.o. Brno, s. 64, ISBN 978-80-86413-79-2.