Myozín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fylogenetický „strom“ myozínu (2000)

Myozín je bielkovina, ktorá je jednou z hlavných funkčných a štrukturálnych súčastí svalového vlákna.

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Detail dvojitej „hlavy“ myozínu

Molekulová hmotnosť myozínu je 480 000. Existuje sedemnásť rôznych tried (typov), v svaloch človeka je myozín typu II. Samotná molekula sa skladá zo 6 polypeptidových reťazcov: 2 ťažkých a 4 ľahkých. Ťažké reťazce sa vzájomne obtáčajú a na jednej strane vytvárajú „chvost“ molekuly, na druhej dvojitý globulárny útvar, tzv. „hlavu“. Na každú „hlavu“ sa pripájajú 2 ľahké reťazce. „Hlava“ prechádza do „chvosta“ v ohybnom „krčku“.

200 na seba postupne pozdĺžne nasadajúcich identických molekúl myozínu vytvára vzájomným spojením myozínové myofilamentum. Ich „chvosty“ vytvárajú telo myofilamentu. Z tela vyčnievajú v pravidelných vzdialenostiach „hlavy“ myozínu na elastických „krčkoch“. Myofilamentum je dlhé 1,6 um. V priečnom priereze sú „hlavy“ umiestnené každých 60° (6 po obvode).

Každá „hlava“ má väzobné miesto pre aktín a enzým ATP-hydrolázu. Ten uvoľňuje chemickú energiu, ktorá je potrebná pre aktívny pohyb v „krčku“ a umožňuje vzájomné posúvanie aktínových a myozínových myofilamentov a následnú svalovú kontrakciu (sťah).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Myozín

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]