Myslavský potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Myslavský potok
potok
Zdrojnica Predné holisko, Volovské vrchy
Ústie Hornád
Dĺžka 19,5 km
Povodie Hornád
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-32-03-070, -072, -074, -076
Číslo recipienta 4-32-03-1398
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Myslavský potok je vodný tok na východnom Slovensku, v regióne Abov, preteká územím okresov Košice-okolie, Košice II a Košice IV.[1] Je to pravostranný prítok rieky Hornád, meria 19,5 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení vo Volovských vrchoch[2] na juhojuhovýchodnom svahu Predného holiska (948,6 m n. m.) v lokalite Panský les, v nadmorskej výške približne 760 m n. m.

Smer toku[upraviť | upraviť zdroj]

Na hornom toku tečie juhovýchodným smerom, severne od obce Hýľov sa prechodne stáča na východ, potom tečie do obce Nižný Klátov znovu na juhovýchod. Po pribratí Nižnoklátovského potoka v obci pokračuje východným smerom, nad sútokom s prítokov z oblasti Girbeša sa opätovne stáča a tečie na juhovýchod cez mestskú časť Myslava. Južne od Všešportového areálu v košickej mestskej časti Juh mení smer toku na východ, pričom k Barci výrazne meandruje, ďalej už pokračuje napriameným korytom. Južne od križovatky ulíc Nižné kapustníky - Slanecká sa stáča na východojuhovýchod, tečie v podzemí popod mestskú časť Nad jazerom.

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Do Hornádu sa vlieva na území mesta Košice, na východnom okraji mestskej časti Nad jazerom (v priestore severne od Námestia košických mučeníkov), v nadmorskej výške cca 190 m n. m.[3]

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Hospodársky význam[upraviť | upraviť zdroj]

Myslavský potok je domovom pstruha potočného, vďaka čomu je aj lovným revírom Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Košice. Úsek od prameňa po cestný most košickej autostrády z Košíc do Šace je pstruhový revír a od mosta po ústie je potok kaprovým revírom. Pri Barci sa vyskytuje aj jalec, menšie mreny, hrúzy a slíže. Potok je v súčasnosti silne znečistený komunálnym odpadom. MO SRZ Košice viackrát financovala brigády na jeho čistenie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.
  2. a b KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.