Nálezisko Messel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Messel Pit Fossil Site*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Nálezisko Messel
Štát Nemecko Nemecko
Typ prírodná pamiatka
Kritériá viii
Identifikačné č. 720
Región** Európa a Severná Amerika
História zápisu
Zápis 1995  (19. zasadnutie)
Dodatky 2010
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Messelský lom (nem. Grube Messel) je paleontologická lokalita (lagerstätte) neďaleko nemeckej dediny Messel (vládny obvod Darmstadt, spolková krajina Hesensko).

Vďaka svojmu významu pre poznanie vývoja života bolo územie o rozlohe 0,7 km² zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1859 tu boli objavené ložiská železnej rudy, neskôr sa ťažilo hnedé uhlie a ropné bridlice.[1] V roku 1876 došlo k nálezu prvej fosílie Diplocynodona (pôvodne nazvaného Crocodilus ebertsi) a v roku 1898 napísal Ernst Wittich o tejto lokalite dizertačnú prácu.

Systematický výskum však mohol začať až potom čo bola v roku 1971 ťažba ukončená ako nerentabilná. Pôvodne tu bolo naplánované zriadenie skládky, o záchranu miesta pre vedecké využitie sa zasadil hesenský minister životného prostredia Joschka Fischer na ktorého počesť bol miestny vyhynutý druh hada nazvaný Palaeopython fischeri.[2]

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

Messelský lom je najvýznamnejším svetovým náleziskom fauny a flóry z obdobia eocénu.[3] Pri sopečnom výbuchu pred zhruba päťdesiatimi miliónmi rokmi tu vznikol maar. K druhom, ktorých pozostatky boli v lome objavené, patrí had Eoconstrictor[4], ďalej cicavce Leptictidium, Kopidodon, predchodcovia koní Eurohippus a Propalaeotherium, párnokopytník Messelobunodon, šelma Lesmesodon, primát Darwinius masillae, Eurotamandua príbuzná šupinavcom, vtáky Messelornis cristata, Gastornis a Palaeotis, recentným krokodílom príbuzný Asiatosuchus, korytnačka Allaeochelys crassesculpta, ryba Amphiperca alebo gigantické mravce Titanomyrma.

V roku 2010 vyrástla v blízkosti lomu moderná budova návštevníckeho centra. Ročne sem zavíta okolo štyridsaťtisíc osôb.[5] Väčšina tunajších vykopávok je uložená v Senckenbergovom prírodovednom múzeu vo Frankfurte.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Welterbetour Dostupné online
  2. Spiegel 6/2005 Dostupné online
  3. 21. století, 11. 9. 2011 Dostupné online
  4. Agustín Scanferla and Krister T. Smith (2020). Exquisitely Preserved Fossil Snakes of Messel: Insight into the Evolution, Biogeography, Habitat Preferences and Sensory Ecology of Early Boas. Diversity, 12(3): 100. doi: https://doi.org/10.3390/d12030100
  5. Český rozhlas, 1. 2. 2005 Dostupné online

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Messelský důl na českej Wikipédii.