Námorná zmluva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Námorná zmluva pozri Námorná zmluva (rozlišovacia stránka).
Námorná zmluva
The Adventure of the Naval Treaty

Autor Arthur Conan Doyle
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Spojené kráľovstvo
Nakladateľstvo originálneho vydania George Newnes
Dátum 1. vydania originálu 1893
Literárny žáner detektívna literatúra, poviedky
Séria Sherlock Holmes
Chronológia
Predchádzajúci diel Grécky tlmočník
Nasledujúci diel Posledný problém

Námorná zmluva (angl. The Adventure of the Naval Treaty) je detektívny príbeh od sira Arthura Conana Doyla o slávnom detektívovi Sherlockovi Holmesovi. Príbeh zahrnutý v zbierke Spomienky na Sherlocka Holmesa publikoval v roku 1894.

Dej príbehu[upraviť | upraviť zdroj]

Na Watsona sa s naliehavou prosbou o pomoc obracia jeho bývalý spolužiak Percy Phelps. Watson spoločne s Holmesom navštívia Phelpsa, kde sa zoznámia s ním, jeho snúbenicou Annie Harrisonovou a jej bratom Josephom. Phelps sa následkom tragickej udalosti nervovo zrútil a zostal veľmi slabý odpočívať v posteli. Nepretržite sa zdržiava v izbe svojho budúceho švagra Josepha.

Pred dvoma mesiacmi Phelps, pracujúci na ministerstve zahraničných vecí, dostal od svojho strýka - ministra dôležitú úlohu: vytvoriť kópiu tajnej zmluvy medzi Talianskom a Veľkou Britániou. Phelps pracujúci na svojej úlohe dlho do noci sa rozhodol dať si šálku kávy, ale vrátnik na jeho volanie nereaguje. Rozhodol sa teda ísť to skontrolovať a vo vedľajšej miestnosti našiel vrátnika spať. Zrazu však začal niekto volať z Phelpsovej pracovne. Obaja sa rýchlo ponáhľajú odhaliť neznámeho, ale ten medzitým stihol ujsť z miestnosti druhým východom aj s dôležitým dokumentom. Úsilie polície nájsť ukradnutú zmluvu vychádza nazmar a všetky nádeje sa obracajú na slávneho detektíva. Holmes teda začína svoje vyšetrovanie. Phelps spomenie, že v noci sa niekto snažil dostať do jeho spálne. Holmes navrhne Phelpsovi, aby odišiel spolu s ním a Watsonom do Londýna, sám sa však neočakávane rozhodne vrátiť a v poslednej chvíli zoskakuje z vlaku.

Na druhý deň ráno Holmes prichádza na Baker Street s obviazanou rukou a pozýva na spoločné raňajky. Keď Phelps odokryje svoj tanier, nájde na ňom ležať stratený dokument. Nepochybne ho tam dal Holmes, aby si trochu zažartoval s Phelpsom. Ukázalo sa, že dokument ukradol Phelpsov nastávajúci švagor Joseph. Prišiel na ministerstvo za Phelpsom, no nenašiel ho v pracovni, preto zazvonil na vrátnika. Keď však zbadal zmluvu, vzal ju a ušiel s cieľom predať tajný dokument cudziemu veľvyslanectvu. Joseph schoval dokument vo svojej izbe v tajnej skrýši, ale pretože tam nečakane zostal ležať chorý Phelps, nemohol sa nijako dostať k vzácnemu tovaru. Len čo sa Joseph dozvedel, že Phelps odišiel do Londýna a spálňa zostala prázdna, vnikol do izby. Tu ale padá do pasce, ktorú mu pripravil Holmes. V potýčke si Holmes poranil ruku, ale získal späť ukradnutý tajný dokument.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • "The Adventure of the Naval Treaty," Glasgow Weekly Mail (November 17, 1894), 7; (November 24, 1894), 7.
  • "The Adventure of the Naval Treaty," The Grand Magazine, 57 (May 1930), 265-283.
  • "The Naval Treaty," Illustrated by W.H. Hyde. Harper's Weekly, 37, No. 1921 (October 14, 1893), 978-980; 37, No. 1922 (October 21, 1893), 1006-1007, 1010.
  • "The Adventure of the Naval Treaty," Illustrated by Dan Smith and Raleigh. New York World, Sunday magazine (July 9, 1905), 8; (July 16, 1905), 6.
  • "The Naval Treaty," Pennsylvania Grit Story Companion (Williamsport), 23, No. 25, Story Companion No. 540 (May 21, 1905), 1-8. illus.
  • "The Adventure of the Naval Treaty," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 6, No. 34 (October 1893), 392-403; 6, No. 35 (November 1893), 459-468.
  • "The Adventure of the Naval Treaty," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine (New York), 6, No. 34 (November 1893), 392-403; 6, No. 35 (December 1893), 459-468.