Národný park Golfo di Orosei a Gennargentu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Národný park Golfo di Orosei a Gennargentu
Národný park
jazero Gusana v parku
Štát Taliansko Taliansko
Región Sardínia
Súradnice 40°04′S 9°25′V / 40,07°S 9,41°V / 40.07; 9.41
Rozloha 739,4 km² (73 940 ha)
Vznik 1998
Poloha v rámci Talianska
Poloha v rámci Talianska
Wikimedia Commons: Gennargentu
Webová stránka: parcogennargentu.it
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Národný park Golfo di Orosei a Gennargentu (tal. Parco nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu) je jeden z talianskych národných parkov. Leží na východe Sardínie v provincii Nuoro. Park je pomenovaný podľa zálivu Tyrrhenského mora Golfo di Orosei a horského pásma Gennargentu. Najvyšší vrch Sardínie Punta La Marmora (1 834 m) sa nachádza na území národného parku.

Geografia a geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Národný park Golfo di Orosei a Gennargentu tvoria dve geologicky a prírodne odlišné časti. V severovýchodnej časti leží pohorie Supramonte, ktoré zasahuje až k zálivu Golfo di Orosei. Supramonte tvorí vápencové horské masívy a plošiny z obdobia druhohôr. Najvyšším vrchom oblasti je Monte Corrasi (1 463 m), ktorí leží juhovýchodne od Nuoro. Ešte niekoľko ďalších vrcholov presahuje nadmorskú výšku 1 000 m, napríklad Punta Solitta (1 206 m).

V juhozápadnej časti parku sa rozkladá pohorie Gennargentu s najvyšším vrchom Sardínie Punta La Marmora. Viacero vrchov pohoria presahuje 1 500 m. K najvyšším patria Bruncu Spina (1 828 m), Punta Floris (1 822 m) alebo Punta Paolina (1 792 m). Gennargentu je tvorené bridlicou z obdobia prvohôr.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Národní park Golfo di Orosei e del Gennargentu na českej Wikipédii.