Nástupníctvo na britský trón

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trón panovníka v Snemovni lordov, z ktorého sa prednáša príhovor pri štátnom otvorení parlamentu

Nástupníctvo na britský trón závisí od pôvodu, pohlavia (muži narodení pred 28. októbrom 2011 v rade následníkov predchádzajú svoje staršie sestry), legitimity a náboženstva. Podľa britského práva dedia korunu deti panovníka alebo najbližšia vedľajšia línia bezdetného panovníka. Listina práv z roku 1689 a Zákon o nástupníctve z roku 1701 obmedzujú nástupníctvo na trón na legitímnych potomkov Žofie Hannoverskej, ktorí sú protestanti, a ktorí sú v „spoločenstve s anglikánskou cirkvou“. Od roku 1689 až do novely zákona v roku 2015 boli rímskokatolíci z nástupníctva vylúčení.

Kráľ Karol III. je panovníkom a jeho právoplatným dedičom je jeho starší syn – princ William, vojvoda z Cambridge. Ďalším v poradí je princ George, starší syn princa Williama. Treťou v poradí je jeho sestra princezná Charlotte, štvrtým jej mladší brat princ Louis. Piaty v poradí je princ Harry, vojvoda zo Sussexu, mladší syn Karola III. Šiesty je jeho syn Archie Mountbatten-Windsor. Podľa Perthskej dohody, ktorá vstúpila do platnosti v roku 2015, prví šiesti nástupcovia na trón musia mať na manželstvo súhlas od panovníka; bez takéhoto súhlasu by boli oni a ich deti vylúčené z nástupníctva.

Spojené kráľovstvo je jedným zo 16 území Commonwealthu. Každá z týchto krajín má toho istého panovníka a rovnaké poradie nástupníctva. V roku 2011 sa predsedovia vlád území jednomyseľne dohodli na tom, že prvorodení bude automaticky prví v poradí nástupníctva medzi svojimi súrodencami, môže ním byť už aj dievča, taktiež bol zrušený zákaz manželstiev s rímskokatolíkmi, no panovník stále musí byť v spoločenstve s anglikánskou cirkvou. Po prijatí potrebných právnych predpisov nadobudli zmeny účinnosť 26. marca 2015.

Súčasná línia nástupníctva[upraviť | upraviť zdroj]

Prví šiesti v línii
1. Princ William, vojvoda z Walesu
2. Princ George, z Walesu
3. Princezná Charlotte z Walesu
4. Princ Louis z Walesu
5. Princ Harry, vojvoda zo Sussexu
6. Archie Mountbatten-Windsor

V súčasnosti nie je zachovaná žiadna oficiálna, úplná verzia nástupníckej línie. Presný počet osôb, ktoré by mali právo získať trón, nie je známy. V roku 2001 zostavil americký genealóg William Addams Reitwiesner zoznam 4 973 žijúcich potomkov Žofie Hannoverskej v poradí po sebe, ale bez ohľadu na rímskokatolícky štatút. V januári 2011 sa zoznam zväčšil na 5 753 osôb.

Zoznam nižšie zobrazuje potomkov kráľa Juraj V., starého otca Alžbety II. Zosnulé osoby majú dátum krivým písmom. Tlačené písmo predstavuje monarchu. Osoby, ktoré pri sebe nemajú číslo poradia, boli vylúčené z nástupníctva. Stav je k 8. septembru 2022.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d Na základe zmien uskutočnených zákonom o nástupníctve z roku 2013 stratili Tane Lewis a Rufus Gilman, narodení po 28. októbri 2011, prednostné právo na nástupníctvo v prospech svojich starších sestier.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Linie následnictví britského trůnu na českej Wikipédii.