Nachum Sokolov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nachum Sokolov
sionistický vodca, spisovateľ, prekladateľ a priekopník hebrejskej žurnalistiky
Narodenie10. január 1859
Wyszogród pri Płocku
Úmrtie17. máj 1936 (77 rokov)
Londýn
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Nachum Sokolov
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Nachum Sokolov

Nachum Sokolov (hebr. : נחום סוקולוב; ‎10. január 1859, Wyszogród pri Płocku – † 17. máj 1936, Londýn) bol sionistický vodca, spisovateľ, prekladateľ a priekopník hebrejskej žurnalistiky.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa do rabínskej rodiny v ruskom Wyszogróde (dnes v Poľsku) a ako sedemnásťročný začal prispievať do miestnych hebrejských novin ha-Cefira. Rýchlo si získal okruh čitateľov a z politicky i nábožensky rôznych vrstiev poľských Židov, od sekulárnych intelektuálov po antisionistických charedim. V priebehu rokov sa nakoniec stal starším editorom a spolumajiteľom.

V roku 1906 bol požiadaný aby sa stal generálnym tajomníkom Svetového sionistického kongresu. V nasledujúcich rokoch cestoval po Európe a severnej Amerike, aby propagoval sionistickú myšlienku. Počas prvej svetovej vojny žil v Londýne, kde bol hlavným obhajcom Balfourovej deklarácie z roku 1917, v ktorej britská vláda vyjadrila svoju podporu pre vznik židovskej domoviny v Palestíne. V roku 1931 bol zvolený za prezidenta Svetového sionistického kongresu a túto funkciu zastával až do roku 1935, kedy ho nahradil Chajim Weizmann.

Sokolov bol plodný spisovateľ a prekladateľ. Medzi jeho diela patrí trojdielna biografia Barucha Spinozu a mnoho iných biografií. Bol prvým človekom, ktorý do hebrejčiny preložil Herzlovu utopickú Staronovú zem (Alteneuland), ktorej názov preložil ako Tel Aviv (doslova „Jarný pahorok“). V roku 1909 bol tento názov použitý na pomenovanie mesta blízko prístavu Jaffa, dnešného Tel Avivu.

Zomrel v Londýne v roku 1936. Je po ňom pomenovaný napríklad kibuc Sde Nachum.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • COMAY, Joan; COHN-SHERBOK, Lavinia. Who's Who in Jewish History: After the Period of the Old Testament. London : Routledge, 2002. Dostupné online. ISBN 978-0415260305. S. 407. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nachum Sokolov na českej Wikipédii.