Nankinská zmluva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Podpis Nankinskej zmluvy

Nankinská zmluva[1] bola mierová zmluva uzavretá 29. augusta 1842, ktorá ukončila prvú ópiovú vojnu (1839 – 1842) medzi Spojeným kráľovstvom a dynastiou Čching.

Príprava a uzavretie zmluvy[upraviť | upraviť zdroj]

Rámcový návrh zmluvy pripravilo britské ministerstvo zahraničných vecí v Londýne už vo februári 1840.

Keď v rámci úspešného ťaženia dorazila britská flotila 11. augusta 1842 pred Nanking, kde sa konalo aj vyjednávanie o mierovej zmluve. O finálnej verzii zmluvy rokovali čínski a britskí zástupcovia na palube britskej radovej lode HMS Cornwallis. Cisár Tao-kuang ju podpísal 27. októbra a kráľovná Viktória ju podpísala 28. decembra. Ratifikované dokumenty boli odovzdané 26. júna 1843 v Hongkongu.

Obsah zmluvy[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným bodom zmluvy bolo oslabenie takzvaného Kantonského systému, pretože Čína dovoľovala zahraničný obchod iba cez prístav v Kantone. Podľa 5. článku Nankinskej zmluvy, smeli zahraniční obchodníci obchodovať s kýmkoľvek v Kantone a boli im sprístupnené prístavy: Sia-men, Fu-čou, Ning-po a Šanghaj.

Súčasťou zmluvy boli aj finančné kompenzácie: Dynastia Čching musela zaplatiť šesť miliónov strieborných dolárov za ópium, ktoré v roku 1839 zabavil a nechal zničiť Lin Ce-sü (4. článok), tri milióny dolárov kompenzácie za dlhy čínskych kantonských obchodníkov (5. článok) a dvanásť miliónov dolárov ako vojnové reparácie (6. článok). Celková suma dvadsaťjeden miliónov dolárov musí byť zaplatená do troch rokov, inak platí 5% ročný úrok z omeškania (7. článok).

Ďalej musela čchingská vláda prepustiť všetkých britských vojnových zajatcov (8. článok) a udeliť amnestiu všetkým Číňanom, ktorí s Britmi počas vojny spolupracovali (9. článok).

Briti sľúbili, že sa stiahnu z Nankingu, z Veľkého kanála a z Čen-chaja, až bude doručená prvá zásielka peňazí (12. článok). V Ku-lang-jü a Čao-bao mali zostať britské posádky až do zaplatenia plnej sumy.

Podľa 3. článku navyše čchingská ríša musela prenechať Spojenému kráľovstvu ostrov Hongkong, ktorý sa tak stal britskou kolóniou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hongkong. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2010. 686 s. ISBN 978-80-970350-0-6. Zväzok 6. (His – Im), s. 146.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nankingská smlouva na českej Wikipédii.