Nayib Bukele

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nayib Bukele
Nayib Bukele
Nayib Bukele, podpis
46. prezident Salvádoru
Momentálne v úrade
od 1. júna 2019
Predchodca Salvador Sánchez Cerén
Starosta San Salvadoru
V úrade
1. mája 2015 – 30. apríla 2018
Predchodca Norman Quijano Ernesto Muyshondt Nástupca
Starosta Nuevo Cuscatlán
V úrade
1. mája 2012 – 30. apríla 2015
Predchodca Álvaro Rodríguez Michelle Sol Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoNayib Armando Bukele Ortez
Narodenie24. júl 1981 (42 rokov)
San Salvador, Salvádor
Politická stranaNuevas Ideas
Rodina
Manželka
DetiLayla Bukele
Odkazy
Spolupracuj na CommonsNayib Bukele
(multimediálne súbory)

Nayib Armando Bukele Ortez (* 24. júl 1981, San Salvador) je salvádorský politik a podnikateľ, súčasný prezident Salvádoru. V roku 2019 zvíťazil v prezidentských voľbách a stal sa tak 46. prezidentom Salvádoru.[1] Do úradu nastúpil 1. júna 2019 ako najmladší prezident v dejinách Salvádora.[2] Nayib Bukele bol kandidátom stredopravicovej strany GANA a stal sa tak prvým prezidentom od čias vlády Josého Napoleóna Duarte (1984 – 1989), ktorý nebol zvolený ako kandidát jednej z dvoch hlavných politických strán v krajine, FMLN a ARENA. Je tiež zakladateľom politickej strany Nuevas Ideas.

11. marca 2012 bol zvolený za primátora mesta Nuevo Cuscatlán, nasledovne 1. marca 2015 bol zvolený za primátora hlavného mesta San Salvador a 1. mája 2015 sa ujal úradu. Protestoval a vyhral voľby do oboch verejných funkcií pod záštitou ľavicovej strany Front národného oslobodenia Farabunda Martího.

Počas svojho predsedníctva bol mnohokrát kritizovaný opozíciou, ktorá označila jeho politiku za diktátorskú a fašistickú, najmä po nasadení armády v zákonodarnom zhromaždení.[3] Jeho prísne nariadenia týkajúce sa vírusu COVID-19 a zvládanie endemického násilia v Salvádore boli predmetom diskusie, rovnako ako nariadenie armáde obkľúčiť zákonodarný orgán, po ktorom bol označovaný za autokrata.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Je synom Olgy Ortez de Bukele a Armanda Bukele Kattán. Podľa The Times of Israel Bukeleho starí rodičia z otcovej strany boli palestínski kresťania z Jeruzalema a Betlehema zatiaľ čo jeho stará mama z matkinej strany bola katolíčka a starý otec bol pravoslávny. Jeho otec neskôr konvertoval na islam a stal sa imámom. „Nayib“ je hispanicizovaná verzia arabského mena „Najib“.

Nayib založil svoju prvú spoločnosť vo veku 18 rokov. V článku v digitálnych novinách El Faro sa uvádza, že Nayib Bukele vlastní spoločnosť Yamaha Motors El Salvador, spoločnosť, ktorá predáva a distribuuje produkty Yamaha v Salvádore. Bol tiež riaditeľom a prezidentom spoločnosti OBERMET, S.A. DE C.V.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TASR. Novozvolený prezident Salvádoru, Bukele, sa ujal funkcie. SME (Bratislava: Petit Press), 2019-06-02. Dostupné online [cit. 2022-06-08]. ISSN 1335-4418.
  2. Novozvolený prezident Salvádora Nayib Bukele sa ujal funkcie. Aktuality.sk (Bratislava: Ringier Axel Springer Slovakia), 2019-06-02. Dostupné online [cit. 2022-06-08].
  3. . Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Nayib Bukele

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nayib Bukele na anglickej Wikipédii.